maandag, 8. juli 2013 - 22:37 Update: 03-07-2014 0:55

Politie houdt opnieuw verdachte (20) examendiefstal aan

Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Het politieteam dat onder leiding van een officier van justitie onderzoek doet naar de diefstal van eindexamens uit een Rotterdamse school, heeft maandag opnieuw een verdachte aangehouden.

Het gaat om een 20-jarige Rotterdammer. De jongeman wordt verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van de examens uit de school.

Voor de diefstal van de 27 VWO-, Havo- en VMBO-examens uit de Rotterdamse middelbare school zitten nu vier mensen vast: de maandag aangehouden man, een vrouw van 19, en nog twee mannen van 18 en 19. De 18-jarige zal in de loop van deze week op vrije voeten komen. De officier die het onderzoek leidt, heeft besloten niet meer verlenging van de voorlopige hechtenis te vragen. Deze jongen en de twee 19-jarige verdachten zijn alle drie leerlingen van de school. De 20-jarige is een ex-leerling.

In totaal zijn tot nu toe elf mensen aangehouden nadat eind mei werd ontdekt dat het VWO-eindexamen Frans via internet was uitgelekt. Dat examen bleek te zijn gestolen bij een middelbare school in Rotterdam. In het daarop volgende onderzoek bleken veel meer eindexamens te zijn gestolen. Voor de daadwerkelijke diefstal werden tot nu toe negen verdachten aangehouden. Van hen zijn er acht leerling van de school. Zij zullen zich te zijner tijd voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Het onderzoek naar de diefstal is zo goed als afgerond. Het onderzoek naar de verspreiding van de examens is in volle gang.

Binnenkort worden leerlingen die gebruikt zouden hebben gemaakt van de gestolen examens door de politie gehoord. Dat gaat zowel om leerlingen die zich hebben gemeld bij hun school en daarom mee mochten doen aan de herexamens, de zogenoemde inkeerregeling die vanuit de Onderwijsinspectie was opgezet, als om leerlingen die in het politieonderzoek bekend zijn geworden. 

 
Provincie: