dinsdag, 23. april 2013 - 17:23 Update: 03-07-2014 0:59

Politie lanceert 30APPril

Foto van smartphone | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Voor iedereen die 30 april Amsterdam bezoekt voor de Troonswisseling en Koninginnedag is er vanaf vandaag de app '30APPril'.

Een speciale app die ingezet wordt om bezoekers optimaal te informeren én voor crowd control. Download ‘m nu in de stores van iPhone en Android.

30APPril biedt de volgende functionaliteiten:
Programma
Informatie over het officiële programma, tickets en grote evenementen.
Twitterstreams
De tweets van de gemeente Amsterdam, politie Amsterdam, NS, Waternet en het Gemeentelijk Vervoersbedrijf zijn te volgen.
Druktemeter
In de druktemeter zie je 30 april op welke plekken het druk is in de stad.
Kaart
Op de kaart staan looproutes en evenementen, maar ook nuttige plaatsen als politiebureaus, ehbo-posten en OV-punten. Ook afgesloten gebieden zijn te zien.
Push-berichten
Het is mogelijk om via de app (push-)berichten te versturen aan smartphone-gebruikers. Pushberichten zijn korte berichten die naar een smartphone of tablet worden verstuurd en direct in beeld komen.

Privacy
De app meet de locaties van gebruikers in Amsterdam op 30 april tussen 6 uur ’s ochtends en 2 uur ’s nachts. Iedereen die van de app gebruikmaakt, kan anoniem zijn/haar locatie doorgeven. Politie en hulpdiensten kunnen daardoor beter anticiperen op hoe de mensenmassa zich beweegt.

Crowd control
De hulpdiensten gebruiken de app voor crowd control. Via 30APPril geven zij bezoekers bijvoorbeeld advies om niet meer naar plekken te gaan waar het te druk wordt.

On- en offline beschikbaar
Als er geen mobiele internetverbinding mogelijk is, blijft de appliciatie nuttig voor gebruikers. Informatie die niet meer verandert, is namelijk ook offline beschikbaar.

Downloaden
Om de druktemeter optimaal te laten functioneren is het van groot belang dat minimaal 2 procent van het totaal aantal bezoekers de app gedownload heeft. Daarom roepen de gemeente Amsterdam en de politie mensen die naar Amsterdam komen op om 30APPril te downloaden.

Naar Londens voorbeeld
Het idee voor 30APPril komt voort uit een andere app: de London 2012 Results. Deze app was actief tijdens de Olympische Spelen in Londen.

Basis evenementenapp
Het is voor het eerst dat in Nederland de technologie van de druktemeter wordt toegepast. Het inzetten van deze app wordt dan ook gezien als pilot. Als blijkt dat de app inderdaad bijdraagt aan een soepeler verloop van de Troonswisseling en Koninginnedag, is de basis gelegd voor een politie evenementenapp. Het projectteam Consumenten apps van de Politie is al benaderd door de Nijmeegse Vierdaagse en het Zomerfestival in Rotterdam.

Provincie:
Blik op 112: