zaterdag, 6. juli 2013 - 10:12 Update: 03-07-2014 0:55

Politie lost schoten bij wildwest taferelen Leeuwarden

Politie lost schoten bij wildwest taferelen Leeuwarden
Foto: Archief FBF.nl
Leeuwarden

Na een achtervolging, waarbij is ingereden op politieagenten en enkele politieauto’s zijn geramd, hield de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag twee mannen aan. Om de twee te kunnen aanhouden is er door de politie geschoten.

Rond middernacht is in Franeker een vrouw bedreigd door haar 27-jarige ex echtgenoot uit Schalsum. De man heeft een gebiedsverbod voor de omgeving waar zijn ex woont. Hij was in gezelschap van zijn 26-jarige broer uit Leeuwarden. De man staat bij de politie bekend als geweldpleger. De twee verdwenen in een auto. Even later is met deze auto zonder te betalen getankt bij een benzinestation aan de Julianalaan in Leeuwarden.

Een surveillance-eenheid van de politie zag de auto even later rijden in Leeuwarden. Bij het zien van de politieauto gingen de mannen er met hoge snelheid vandoor. Daarbij zijn verkeersregels met voeten getreden en konden op de Bleeklaan een voetganger en een fietser nog maar net op tijd opzij springen.

Op een gegeven moment stopt de auto. Als agenten naar de auto lopen geeft de bestuurder gas en rijdt op de agenten in. Daarbij raakt een agent lichtgewond doordat er over zijn voet wordt gereden. De auto botst tegen de politieauto en rijdt met hoge snelheid weg.

De auto rijdt dan de stad uit, inmiddels achtervolgd door meerdere politieauto’s. Ook nu rijden de verdachten met zeer hoge snelheid. Op de E10 ter hoogte van Ryptsjerk komt de auto in een slip. De auto wordt dan klemgezet door twee politieauto’s. Maar ook dan geven de verdachten hun vlucht niet op. De twee politieauto worden geramd en achteruitrijdend wordt nog een derde politieauto geramd.

Om de vluchtende auto te laten stoppen is er door de politie een aantal keren op de banden van de auto geschoten. Mede hierdoor lukt het de auto te laten stoppen en de twee verdachten aan te houden. Ze zijn niet gewond geraakt.

De 27-jarige man bestuurde de auto. Hij heeft geen rijbewijs en had gedronken. De twee zijn ingesloten. De bestuurder wordt o.a. verdacht van poging tot doodslag op politieagenten.

Provincie: