vrijdag, 26. juli 2013 - 15:17 Update: 03-07-2014 0:54

Prijsstijging boodschappen laatste 5 jaar

Foto van kassabon supermarkt | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In de periode 2007-2012 werden naast dalingen ook stijgingen van voedselgrondstofprijzen vaker zichtbaar op de kassabon. Dit meldt ING Economisch Bureau vrijdag.

‘Voedselproducenten en supermarkten berekenen grondstofprijzen sterker door in tijden van hoge prijsschommelingen’, aldus ING Economisch Bureau.

In de periode 2000-2006 voerden producenten en retailers voornamelijk prijsverlagingen door, terwijl in de periode 2007-2012 ook prijsstijgingen van voedselgrondstoffen zichtbaar werden op de kassabon.

Door onder andere de stijgende vraag naar voedsel, aanpassing van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid en geopolitieke aandacht blijven voedselprijzen sterk fluctueren. Het wordt steeds belangrijker dat ondernemers in de voedselketen het prijsrisico van in- en verkoop goed op elkaar afstemmen.

Voedselgrondstoffen fors in prijs gestegen
Internationale voedselgrondstofprijzen van tarwe, suiker, zuivel en vlees zijn de afgelopen jaren structureel gestegen. Zo verdrievoudigde de prijs van suiker in de periode 2000-2012 en verdubbelde de prijs van vlees.