dinsdag, 11. juni 2013 - 8:01 Update: 03-07-2014 0:56

Prism ook door AIVD gebruikt

foto van internetbedrijf | fbf
Foto: Bon
Den Haag

Niet alleen Amerikaanse inlichtingendiensten monitoren internetters wereldwijd. De Nederlandse geheime dienst kijkt net zo hard mee wat er op het internet gebeurd. De Telegraaf schrijft vandaag op basis van anonieme inlichtingenbronnen dat de AIVD informatie put uit het omstreden surveillanceprogramma ’Prism’.

Vorige week bracht Edward Snowden, een voormalig medewerker van de CIA geheime informatie over 'Prism', het omstreden surveillanceprogramma van de Amerikaanse geheime dienst NSA (National Security Agency), naar buiten. De dienst blijkt gebruikers van Google, Facebook en Yahoo scherp in de gaten te houden.

Een AIVD-agent die werkzaam was voor de dienst bij het monitoren van Nederlandse moslimextremisten, zegt tegenover de krant dat er 'nog een paar van die geheime programma's als Prism actief zijn, ook in Nederland'. "Op het moment dat de AIVD één Amerikaans mailadres aangeeft als verdacht, is binnen vijf minuten alles bekend. Dus Nederland maakt gebruik van de VS-optie. Volle medewerking krijgt de AIVD via liaisons. Dat wordt ter plekke geregeld", zegt een AIVD-agent in de krant.
 

Internetbedrijven

Niet alleen de buitenlandse internetbedrijven zouden op grote schaal meewerken aan het verstrekken van online gegevens. Ook Nederlandse bedrijven zouden welwillend meewerken. "Bij een verzoek krijgen de geheime diensten direct toegang tot de data." Als een bedrijf niet meewerkt, wordt een agent 'geactiveerd' die toegang heeft tot de informatie van het bedrijf. "Binnen bedrijven en instellingen, overal zijn agenten te activeren, die wachten op een informatieverzoek."
 

Provincie: