zaterdag, 20. april 2013 - 23:00 Update: 03-07-2014 0:59

PSV profiteert in Alkmaar van puntverlies Ajax

Foto van PSV voetbal | Archief FBF

ElfVoetbal) PSV heeft zaterdagavond op bezoek bij AZ met 1-3 gewonnen. De Eindhovenaren waren trefzeker via Mark v an Bommel, Mertens en Lens. Door de drie punten heeft PSV geprofiteerd van het puntverlies van Ajax. Daardoor is de achterstand op koploper Ajax teruggebracht naar vier punten.

Op een prachtige grasmat probeerde beide ploegen in de beginfase de controle in handen te krijgen. Het zorgde voor een gelijkopgaande wedstrijd met weinig kansen in de eerste twintig minuten. Daarna was Adam Maher dicht bij een doelpunt. Na een combinatie met Jozy Altidore kon hij uithalen. Zijn schot verdween in het zijnet.

In het laatste kwartier van het eerste bedrijf nam PSV de controle over en zette het de thuisploeg onder druk. Tim Matavz leek de gasten op voorsprong te zetten. De bal viel uit een corner in zijn voeten. Zijn harde uithaal kon door Nick Viergever van de lijn gekopt worden. Een minuut later was het alsnog raak. Een vrije trap op de rand van het strafschopgebied werd door Mark van Bommel genomen. Hij jaagde de bal hard in de linker bovenhoek. Daardoor ging PSV in de rust met 0-1 aan de leiding.

Vlak na rust zag Maher wederom een bal in het zijnet belanden. De international kwam vanaf rechts naar binnen en schoot rakelings naast. Na een uur spelen slaagde PSV erin om de 0-2 te maken. Jeremain Lens draaide goed weg bij Viergever en zette met een steekpass Kevin Strootman vrij in het strafschopgebied. De middenvelder wist het overzicht te bewaren en gaf af op Dries Mertens, voor de kleine dribbelaar een koud kunstje om daarna raak te schieten.

Slecht enkele minuten later lag de 0-3 in het net. Lens kapte eerst Viergever uit in het strafschopgebied, waarna hij Esteban versloeg in de korte hoek. Na het derde doelpunten deden beide ploegen het rustig aan. AZ wist nog wel de eer te redden via Aron Johannsson. Van dichtbij schoot een voorzet van Johann Berg Gudmundsson binnen. PSV heeft zaterdagavond relatief eenvoudig drie punten gepakt en staat het nu op vier punten van Ajax.