zondag, 16. juni 2013 - 11:52 Update: 03-07-2014 0:56

PvdA en VVD zakken nog verder weg in de peilingen, PVV op 29 zetels

Foto van Tweede Kamer | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag/Rotterdam

Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat de PvdA en de VVD deze week opnieuw 1 zetel verliezen en nu samen op een recordverlies van 42 zetels staan, zo melden verschillende media zondag.

De PvdA komt uit op 16 zetels en de VVD gaat naar 21 zetels. Het is de laagste score sinds het begin van deze coalitie. Inmiddels verliest de PvdA ook onder de lagere inkomens. In 2012 stemde nog 28 procent van de lagere inkomes op de PvdA, nu is dat nog 9 procent.

De PVV gaat inmiddels aan kop. De partij van Geert Wilders krijgt 29 zetels in de peiling. De PVV trekt niet alleen kiezers weg bij de VVD, maar nu ook bij de PvdA. De winst die de SP boekt komt vrijwel volledig van de PvdA. De PVV staat nu op 24 zetels.

Het begrotingstekort en de aanschaf van de JSF zijn volgens de peiling doorslaggevend bij het stemgedrag. Van de PvdA-kiezers vind 78 procent dat de JSF er niet moet komen. Ruim de helft (51 procent) van alle kiezers is tegen verdere bezuinigingen. Van de PvdA is dat 54 procent van de stemmers, van de VVD wil 37 procent geen nieuwe maatregelen zien. Van zowel de PVV als de SP is zeker 80 procent tegen.

Provincie:
Tag(s):
pvv, vvd