dinsdag, 14. mei 2013 - 14:17 Update: 03-07-2014 0:58

PvdA: laat gemeente zelf beslissen over koopzondag

PvdA: laat gemeente zelf beslissen over koopzondag
Foto: Archief FBF.nl
PvdA: laat gemeente zelf beslissen over koopzondag
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De Partij van de Arbeid is van mening dat gemeentes zelf moeten beslissen of zij koopzondagen willen. De lokale overheid kan het beste inschatten of een gemeente ermee geholpen is als winkels op zondag open mogen zijn.

De Eerste Kamer behandelt aankomende dinsdag een voorstel om gemeentes vanaf 1 juli de vrijheid te geven zelf koopzondagen toe te staan. Als dit voorstel een meerderheid krijgt, is het ook niet langer nodig dat gemeentes die (meer) koopzondagen willen voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van toerisme. Nu is die eis er nog wel: alleen als het toerisme een belangrijke inkomstenbron is voor gemeentes, mogen zij winkels toestemming geven om twaalf zondagen per jaar de deuren te openen.

De PvdA vindt het niet de taak van de nationale overheid om steden en dorpen voor te schrijven of en hoe vaak winkels op zondag open kunnen zijn. In sommige gemeentes hechten de inwoners immers helemaal niet aan de zondagsrust, terwijl in andere steden en dorpen de mensen er helemaal geen behoefte aan hebben dat winkels op zondag open zijn. Dat kunnen gemeentes het beste zelf bepalen. Daarom vindt de Eerste Kamerfractie het belangrijk dat de belangen ter plaatse worden afgewogen en het besluit dicht bij de mensen wordt genomen.

 

Provincie:
Tag(s):