vrijdag, 3. mei 2013 - 13:38 Update: 03-07-2014 0:58

Rechter spreekt Emile Ratelband vrij

Foto van Emile Ratelband | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De rechtbank heeft in het megaproces Yellowstone Emile Ratelband vrijgesproken, hoofdverdachte Rob Z. is veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Dit heeft de rechtbank Amsterdam vrijdag bekendgemaakt.

Ook zeven anderen hebben celstraffen gekregen, variërend van 8 jaar tot 4 maanden. Vier verdachten, waaronder dus Emile Ratelband, zijn vrijgesproken. Wat betreft Ratelband zijn er wel aanwijzingen maar er is onvoldoende bewijs.

Het dossier Yellowstone betreft met name grootschalige oplichting afpersing, het laten ontploffen van een handgranaat in een kantoor en een poging tot moord. Ook in deze zaak heeft het Openbaar Ministerie (OM) een kroongetuige ingezet.

De straf die Rob Z. kreeg, was overeenkomstig de eis van de officieren van justitie. De rechtbank spreekt in het vonnis over een spoor van ellende dat de geraffineerde Z. heeft achtergelaten, zowel bij onschuldige derden als bij zijn criminele partners.

In het verleden heeft Z. al ruim 22 jaar celstraf gekregen. De rechtbank noemt Z. onverbeterlijk en oordeelt dat de maatschappij langdurig tegen hem moeten worden beschermd.

Betrouwbaar
Kroongetuige Richard T. heeft de straf gekregen die hij met het OM had afgesproken. De rechtbank overwoog dat het OM bij het sluiten van de deal binnen de grenzen van het recht is gebleven. Omdat T. tijdens het proces betrouwbaar is blijven verklaren, waardoor ook bewijs tegen anderen boven tafel kwam, is de straf die hij anders zou hebben gekregen gehalveerd tot 6 jaar cel.

Een van de verdachten betrof een toenmalig advocaat. Hij is veroordeeld voor oplichting, maar zijn strafbare betrokkenheid bij de poging tot moord kon niet worden bewezen.