maandag, 5. augustus 2013 - 20:42 Update: 03-07-2014 0:54

Reddingsbrigade verwacht aanhoudende drukte

foto van reddingsbrigade | fbf
Foto: fbf archief
Scheveningen

In de afgelopen week werd er door de reddingsbrigade in totaal 2.569 keer hulp verleend waarvan 214 keer hulp aan baders en zwemmers en 82 keer aan opvarenden. 1.984 keer verleende de reddingsbrigade eerste hulp en er werden 85 personen uit een levensbedreigende situatie gered. Er kwamen in de afgelopen week 5 personen van Poolse afkomst om in natuurwater.

Dit betrof locaties waar geen toezicht wordt gehouden door reddingsbrigades.In Hoorn redde de reddingsbrigade tijdens de zwemwedstrijden Ter Rede een deelnemer uit het water, nadat hij na het behalen van de finish uit het water liep, bewusteloos raakte en in elkaar zakte. De man is na behandeling doorverwezen naar het ziekenhuis. In Den Helder en Egmond werden meerdere personen uit een gevaarlijke stroming gehaald en in Uden werd een jonge zwemmer met kramp in zijn been, waardoor hij zich nog nauwelijks boven water kon houden, uit het water gered.

In Almere deelde de reddingsbrigade, in verband met de hitte, gratis drinkwater uit. In Ouddorp rukte de reddingsbrigade diverse keren uit voor, soms zeer ernstige, ongevallen met kitesurfers. Een van de slachtoffers klapte in een ongelukkige positie op het strand, nadat haar vlieger door een windvlaag ongecontroleerd de lucht in werd getrokken.De verwachting is, dat veel mensen vanwege het aanhoudende mooie weer en het aangename zwemwater ook de komende week de verkoeling van het water opzoeken.

Advies

De reddingsbrigade adviseert zwemmers dringend, uitsluitend in natuurwater te zwemmen waar toezicht is door de gekwalificeerde lifeguards van de reddingsbrigade. Verder moet iedereen zichzelf afvragen hoe goed hij of zij kan zwemmen. "Als je niet kunt zwemmen, ga dan niet verder in het water dan tot de knie, zeker bij het zwemmen in zee”, aldus Raymond van Mourik, directeur Reddingsbrigade Nederland. 

Provincie:
Tag(s):