donderdag, 19. december 2013 - 12:19 Update: 03-07-2014 0:46

Regulering van hennepteelt niet de oplossing

Foto van minister Opstelten
Den Haag

Minister Opstelten zal de hennepteelt in Nederland geen vrij spel geven. Regulering van hennepteelt biedt volgens de minister geen oplossing voor de problemen met illegale hennepteelt.

Het merendeel van de in Nederland geteelde hennep is bestemd voor export en niet voor binnenlands gebruik via de coffeeshops. Dat schrijft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer over het aangescherpte coffeeshopbeleid.

Doel van het aangescherpte drugsbeleid is coffeeshops weer beheersbaar te maken. De coffeeshops moeten terug naar waar ze voor bedoeld waren: verkooppunten voor lokale gebruikers. Hiertoe is onder meer per 1 januari 2013 het zogeheten ingezetenencriterium ingevoerd, waardoor drugstoeristen worden geweerd. In 90 procent van de 103 gemeenten met coffeeshops maakt het ingezetenencriterium nu onderdeel uit van het lokale coffeeshop- en veiligheidsbeleid of gaat dit binnenkort gebeuren.

Ook moet een krachtige aanpak van de illegale hennepteelt een antwoord geven op de lokaal ervaren overlast. De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is topprioriteit voor dit kabinet. Hierbij wordt ingezet op een geïntegreerde aanpak, waarbij politie, Belastingdienst, gemeentebestuur, woningcorporaties en energiemaatschappijen samenwerken. Het aantal grootschalige onderzoeken naar georganiseerde hennepteelt laat ook een duidelijk stijgende lijn zien: van 46 in 2009 naar 75 in 2012.

Minister Opstelten heeft de Tweede Kamer toegezegd ideeën over hennepteelt bij gemeenten op een rij te zetten. Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft in dit kader 21 plannen en voornemens ontvangen namens 25 gemeenten. De bewindsman heeft de betrokken burgemeesters vervolgens hierover persoonlijk gesproken.

Provincie: