donderdag, 7. november 2013 - 18:48 Update: 03-07-2014 0:49

Rente ECB met 0,25% historisch laag

Foto van euro biljet geld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van euro biljet geld | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Doordat de inflatie in oktober gedaald is naar 1,6 procent, levert sparen op een spaarrekening eindelijk weer wat op.

“Maar de vreugde is voor de spaarder waarschijnlijk van korte duur,” waarschuwt Teun van Mullekom van de financiële vergelijkingssite Rente.nl. “De hoogste rente op een spaarrekening is op dit moment 1,95 procent, dus sparen levert eindelijk weer wat op. Maar mede door de dalende ECB-rente bestaat de kans dat de spaarrentes de komende maanden gaan dalen.”

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdagmiddag bekend gemaakt haar belangrijkste rentetarief te verlagen naar 0,25 procent. “Omdat banken hun spaarrentes mede hierop baseren, valt een verdere daling van de spaarrentes te verwachten,” volgens Van Mullekom. Daarnaast voert de rente-expert aan dat de daling van de inflatie waarschijnlijk tijdelijk is. Mede door de bezuinigingen van het kabinet die in 2014 worden doorgevoerd, verwacht het Centraal Planbureau dat de inflatie in 2014 ongeveer 2 procent zal bedragen. “Als de spaarrentes de komende maanden gaan dalen, houd je alsnog niets meer over aan je spaargeld.”

Wie veel spaart, levert alsnog in

De lagere inflatie ten spijt. Wie op dit moment een spaartegoed heeft dat hoger is dan de heffingsvrije grens voor de vermogensrendementsheffing (ongeveer 21.000 euro), levert alsnog in. Over het vermogen boven de heffingsvrije grens betaal je 1,2 procentvermogensrendementsheffing. Als je dit optelt bij de inflatie van 1,6 procent, heb je 2,8 procent rente nodig om nog iets aan je spaargeld over te houden. “Om dit te behalen moet je je spaargeld op dit moment minimaal 5 jaar vastzetten op een deposito.”

Categorie:
Tag(s):