dinsdag, 12. november 2013 - 16:19 Update: 03-07-2014 0:49

Reuzenvarken op de Dam in Amsterdam

Foto van levens groot varken op de Dam | BON
Foto: Bon
Amsterdam

Een varken, zo hoog als een huis stond dinsdag op de Dam in Amsterdam als protest tegen illegale praktijken in de Europese en Nederlandse varkenshouderij.

Deze opvallende actie maakt deel uit van een internationale campagne van dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF). 

Volgens CIWF staan in een groot aantal landen van de EU staan zeugen nog vaak hun hele zwangerschap vast in krappe kooien, ondanks een Europees verbod dat op 1 januari van dit jaar is ingegaan. Bovendien leven veel varkens – ook in strijd met de wet – in kale hokken zonder afleidingsmateriaal, zoals stro.

Uit verveling en frustratie bijten veel dieren in elkaars staart. Om dit tegen te gaan knippen de meeste varkenshouders standaard de staart van de biggen af als de dieren nog maar een paar dagen oud zijn. Dit routinematig knippen van biggenstaarten is eveneens verboden maar gebeurt overal in Europa, ook in Nederland.

Vrijwilligers van CIWF vroegen voorbijgangers op de Dam een petitie te tekenen tegen deze wantoestanden in de varkenshouderij. De petitie roept staatssecretaris Dijksma van Landbouw en haar Europese collegaministers op ervoor te zorgen dat de EUregels voor het welzijn van varkens strikt worden nageleefd. Meer dan een kwart miljoen mensen in Europa hebben de internationale petitie al ondertekend.

Provincie: