vrijdag, 24. mei 2013 - 10:36 Update: 03-07-2014 0:57

Rijksrecherche:politie niet schuldig aan overlijden arrestant

foto van verdachte bekend moord | fbf
Foto: Archief FBF
foto van verdachte bekend moord | fbf
Foto: Archief FBF
Nijmegen

De Rijksrecherche heeft het onderzoek naar de dood van een 39-jarige man uit Nijmegen afgerond. De man overleed op 19 mei 2012 nadat hij drie dagen daarvoor was aangehouden. Uit onderzoek is gebleken dat de betrokken politieambtenaren geen verwijtbare schuld hebben aan het overlijden van de man.

De 39-jarige Nijmegenaar werd op 16 mei 2012 aangehouden na een melding van huiselijk geweld. Bij de aanhouding heeft de man zich hevig verzet en is er door de politie het nodige geweld gebruikt om hem onder controle te krijgen om hem over te brengen naar het politiebureau.

Overleden

Nadat de Nijmegenaar was overgebracht naar het politiebureau en in een arrestantencel was geplaatst, raakte hij buiten bewustzijn. Hierop is geprobeerd hem te reanimeren en is de man overgebracht naar het ziekenhuis. Daar overleed hij op 19 mei 2012.

Rijksrecherche

De Rijksrecherche heeft naar aanleiding van de gebeurtenissen uitgebreid onderzoek ingesteld waarbij diverse getuigen zijn gehoord. Onder wie de betrokken politieambtenaren, ambulancepersoneel en getuigen die de aanhouding hebben gezien. Uit de verklaringen is gebleken dat het geweld dat is gebruikt om de man na de aanhouding over te kunnen brengen, noodzakelijk en niet disproportioneel is geweest.

Sectie

Naar aanleiding van het overlijden van de man is ook sectie verricht op het lichaam van de man en er  is toxicologisch onderzoek gedaan. Ook is er aanvullend neuropathologisch onderzoek gedaan door het NFI. Uit deze onderzoeken is niet gebleken dat er een causaal verband is tussen het overlijden van de man en het door de politie toegepaste geweld bij zijn aanhouding.

Conclusie

Het Openbaar Ministerie komt hierbij tot de conclusie dat de betrokken politieambtenaren geen verwijtbare schuld hebben aan het overlijden van de 39-jarige man. Het onderzoek wordt daarmee gesloten.

 

Provincie: