maandag, 22. juli 2013 - 12:06 Update: 03-07-2014 0:54

RIVM: midden en zuid Nederland kans op smog

foto van smog | fbf
Foto: fbf
Bilthoven

Het RIVM verwacht maandag en dinsdag matige smog door ozon.

'De drempel van matige smog door ozon van 180 µg /m3 wordt vermoedelijk aan het einde van de middag of in het begin van de avond in midden en zuid Nederland overschreden', aldus het RIVM maandag.

Waarschijnlijk blijven de concentraties wel onder de drempel van ernstige smog door ozon van 240 µg /m3. Het RIVM adviseert om zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Vooral kinderen en mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen hinder ondervinden, indien er klachten optreden kunt u het beste zoveel mogelijk binnen blijven.

Voor woensdag wordt onstabieler weer verwacht, waarschijnlijk is de kans op matige smog door ozon dan kleiner.

Gezondheidseffecten en risicogroepen
Smog door ozon kan vooral bij kinderen, mensen met gevoelige luchtwegen en mensen die zich langdurig inspannen of sporten in de buitenlucht tot gezondheidsklachten leiden. Naar-mate de ozonconcentraties toenemen, zullen meer mensen hinder ondervinden.

Dat is te merken aan irritatie van ogen, neus en keel, toename van luchtwegklachten zoals piepen, hoesten en kortademigheid, verergering van astma en afname van de longfunctie.

Men kan klachten voorkomen of verminderen door zich in de middag en vroege avond niet langdurig in de buitenlucht in te spannen en door binnen te blijven.

In deze uren is de concen-tratie van ozon het hoogst. Bij klachten die niet meteen verklaarbaar zijn, wordt geadviseerd de huisarts of de regionale GGD te raadplegen.

Provincie:
Tag(s):