donderdag, 18. april 2013 - 11:38 Update: 03-07-2014 0:59

Rotterdamse raad hevig verdeeld over stadionplan Feyenoord

foto van feyenoord stadion | fbf
Foto: fbf

(ElfVoetbal) Komt het nieuwe voetbalstadion van Feyenoord nu wel of komt ie niet? De gemeenteraad van Rotterdam is hevig verdeeld over de bouw van de nieuwe thuishaven, die op een steenworp afstand van de huidige Kuip moet verrijzen.

Het CDA noemt de financiering van het 362 miljoen euro kostende project 'plausibel', terwijl Leefbaar Rotterdam juist grote twijfels heeft. Dat is te lezen in het AD van vandaag (donderdag). Leefbaar-raadslid Ronald Schneider gaf na een besloten commissievergadering in het stadhuis aan 'heel sceptisch' te zijn over het megaproject op Varkenoord.

"Ik ben er nog niet van overtuigd dat dit de voorkeur verdient boven renovatie van de huidige Kuip", sprak hij. Schneider vindt dat het verhaal 'heel rooskleurig' wordt voorgesteld. "Er wordt gedaan of het gouden handel is. Maar als dit werkelijk zo'n uitgelezen kans is, waarom hebben ze de gemeente dan nodig? Ik wil niet de pessimist uithangen, maar ben wél kritisch."

De gemeente is door de clubleiding van Feyenoord immers garant om een garantstelling te verlenen. Die treedt pas in werking als het de club zelf niet lukt om voldoende financiën bij elkaar te verzamelen in het geval van tegenvallers. PvdA-collega Tom Harreman houdt zich nog op de vlakte. "De echte discussie over de financiën moet nog komen."

Volgende week vindt er opnieuw overleg in de raad plaats. Hij verwacht dat het college van Burgemeester & Wethouders na het mei-reses met een 'breed' voorstel over het Stadionpark zal komen, waarin het nieuwe onderkomen van Feyenoord wordt opgenomen. Jan-Willem Verheij (VVD) zit op dezelfde lijn. "We willen eerst alle cijfers zien voordat we iets kunnen vinden. Er komt nog veel informatie op ons af."

SP-raadslid Leo de Kleijn heeft nog veel scepsis bij de plannen van Feyenoord. "Als het verhaal zo rendabel is, waarom staan de financiers dan niet in de rij? De banken zitten er maar met 45 miljoen euro en ook heel kort in."

Het AD laat tenslotte ook Wubbo Tempel van het CDA aan het woord. Hij stelt dat de Kuip-directie een 'plausibel financieringsplan' heeft voorgelegd. Om voor 165 miljoen garant te staan, moet de stad in 2016 15,5 miljoen 'apart zetten'. "Dat kunnen we dus in drie jaar opbouwen", zegt hij. Tempel vindt dat het kostenplaatje evenwichtig in elkaar zit. "Het is niet zo dat de één krom moet liggen en de ander voor een dubbeltje op de eerste rij zit."

Categorie: