dinsdag, 16. juli 2013 - 14:47 Update: 03-07-2014 0:54

RWS:zwemmen in grote rivieren verboden en levensgevaarlijk!

Foto van zwemmers in rivier | BON
Foto: Bon

Bij hoge zomerse temperaturen trekken altijd veel mensen naar de vele strandjes langs de grote rivieren als de Waal, Rijn, Lek, Geldersche IJssel en Maas.

'Het zwemmen in de grote rivieren, maar ook in kanalen, kan echter levensgevaarlijk zijn en is bovendien verboden', waarschuwt Rijkswaterstaat dinsdag. Met deze actuele waarschuwing hoopt Rijkswaterstaat mogelijke ongevallen met dodelijke afloop te voorkomen.

Zwemmen in de grote rivieren en langs de oever tussen de kribben kent een aantal niet te onderschatten risico’s. Door een plaatselijk sterke stroming kunnen zwemmers worden meegezogen of in een draaikolk terechtkomen. De scheepvaart maakt het zwemmen extra gevaarlijk. Vanaf een schip zijn zwemmers niet of nauwelijks te zien. Schepen gaan vaak sneller dan de meeste mensen denken en door de zuiging van de veelal grote vrachtschepen kan een zwemmer naar een schip worden toegetrokken. Het water in de rivieren is vaak erg koud en de temperatuur van het water kan sterk wisselen. Hierdoor is de kans op kramp en onderkoelingsverschijnselen erg groot. 

Het is mogelijk om veilig te zwemmen bij de aangewezen zwemplaatsen in dode rivierarmen of in de plassen in de uiterwaarden. Verder kan natuurlijk veilig gezwommen worden bij de officiële dagrecreatie­gebieden en bij natuurzwembaden.

Provincie:
Tag(s):