vrijdag, 5. april 2013 - 11:07 Update: 03-07-2014 1:00

Sabir K. mag niet worden uitgeleverd

Sabir K. mag niet worden uitgeleverd
Foto: fbf archief
Den Haag

De Nederlandse staat mag terreurverdachte Sabir K. niet uitleveren aan de Verenigde Staten (VS) zolang de VS niet bereid is de medische behandeling voor K.’s post traumatisch stress syndroom ('PTSS') te geven. Dat oordeelt de Haagse voorzieningenrechter vandaag. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie garandeerde deze behandeling, op advies van deskundigen, bij de uitlevering van K..

De minister heeft eind 2012 de garantie gegeven dat uitlevering alleen kan plaatsvinden als K. ook in de VS voor zijn psychiatrische aandoening behandeld wordt met dezelfde behandeling die hij in Nederland onderging ('EMDR-behandeling'). Deze garantie werd in een eerder kort geding herhaald door de Nederlandse staat. De staat wil echter op die toezegging terugkomen, omdat de VS voortzetting van deze specifieke behandeling niet wil toezeggen.

K. eiste in een eerder kort geding een geheel verbod op uitlevering. De rechter heeft dat verzoek op 23 februari 2013 afgewezen. Dat de voorzieningenrechter nu toch de uitlevering verbiedt, heeft als reden dat de VS op dit moment de gegarandeerde en benodigde traumatherapie niet aanbiedt.

Provincie: