maandag, 22. april 2013 - 20:19 Update: 03-07-2014 0:59

Scholen in Leiden dinsdag open. Politie blijft alert

foto van dreiging scholen Leiden | Archief fbf
Foto: Archief FBF
Leiden

De scholen in Leiden zullen dinsdag 23 april weer open gaan. De schoolbesturen hebben dit in overleg met de burgemeester, Openbaar Ministerie en politie besloten.

Zondagavond werd besloten de scholen maandag te sluiten doordat een onbekende persoon een bericht op een internetsite plaatste. De gehele dag is er onderzoek gedaan naar de herkomst van het bericht, op dit moment leidt dat naar Costa Rica. Dit betekent niet dat het bericht ook daar geplaatst is.

Weloverwogen afweging

De keuze voor sluiting van de scholen is een weloverwogen afweging geweest. Het heeft politie en justitie de tijd gegeven om het opsporingsonderzoek uit te voeren en een nadere dreigingsanalyse te maken. De situatie gisteren was zorgelijk omdat de dreiging acuut was en geen duidelijk beeld was te geven van de eventuele verdachte. Inmiddels is het profiel van deze verdachte nader uitgewerkt en aangescherpt.
Diverse deskundigen hebben het bericht geanalyseerd. Hieruit blijkt dat het dreigingsbeeld op dit moment dusdanig naar beneden is bijgesteld dat dit mede aanleiding geweest voor de schoolbesturen om te besluiten, na overleg en mede op advies van de gemeente Leiden, openbaar ministerie en de politie, morgen de lessen weer te hervatten. De scholen blijven vanzelfsprekend alert  op afwijkende situaties. De politie zal morgen bij de scholen aanwezig zijn en is in een verhoogde staat van paraatheid.

Aanhouding

De politie hield maandag een minderjarige verdachte aan, vooralsnog is niet te zeggen of deze verdachte ook daadwerkelijk betrokken is geweest bij de plaatsing van het bericht. De verdachte zit op dit moment nog vast. Het opsporingsonderzoek gaat onverminderd door. De burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie besloten maandagmiddag al eerder om politiemaatregelen rond de scholen aan te passen. Ook dinsdag zal de politie bij de scholen aanwezig zijn. De politie heeft aangegeven alert te blijven.
 

Provincie:
Tag(s):