vrijdag, 5. juli 2013 - 15:28 Update: 03-07-2014 0:55

Seniorenkeuring rijbewijs wordt eenvoudiger

Foto van rijbewijs | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De seniorenkeuring voor het autorijbewijs wordt eenvoudiger gemaakt. Dat heeft minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu vrijdag laten weten.

De minister heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de mogelijkheden om de procedure te vereenvoudigen. De minister heeft eerder al besloten de keuringsleeftijd te verhogen van 70 naar 75 jaar. Deze maatregel gaat naar verwachting in op 1 januari 2014.

Minister Schultz: ”Een seniorenkeuring die duidelijk, efficiënt en toegankelijk is, zorgt voor minder administratieve rompslomp voor ouderen. Met een eenvoudige keuring kunnen ouderen niet alleen lánger veilig mobiel blijven, maar blijven ze ook bespaard van onnodige regeldruk.“

Schultz vindt het ook belangrijk dat rijbewijshouders zelf verantwoordelijkheid nemen voor rijden met gezondheidsklachten. Om mensen daarbij te ondersteunen, gaat ze extra aandacht schenken aan informatievoorziening hierover. “Via bijvoorbeeld websites en brochures wil ik ervoor zorgen dat mensen met een aandoening of mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, weten of ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen en op welke manier.”