zaterdag, 7. december 2013 - 23:42 Update: 03-07-2014 0:47

Sluipmoordenaar Vitesse uiteindelijk ruim langs PSV

Foto van logo Vitesse | Archief FBF.nl

(ElfVoetbal) Vitesse moet nu toch echt wel als een zeer serieuze titelkandidaat worden gezien.

Op bezoek bij PSV werd de koppositie ook in de zestiende speelronde met succes verdedigd: 2-6.

De Arnhemmers startten sterk aan de uitwedstrijd tegen PSV. Zo kreeg Davy Pröpper na achttien minuten een schotkans na een overstapje van Lucas Piazón. Doelman Jeroen Zoet kon redding brengen. Niet veel later kreeg Adam Maher een dot van een kans namens PSV. De middenvelder vond echter Piet Velthuizen op zijn weg. Een weergaloze redding van de Nederlander.

Halverwege de eerste helft ontsnapte Vitesse aan een rode kaart. Mike Havenaar stond gemeen op de enkel van Stijn Schaars, die na een korte behandeling verder kon spelen. PSV speelde in de eerste helft als herboren. Vitesse moest alles op alles zetten om de Noord-Brabantse aanvalsdrang af te wenden. Het wachten was op een doelpunt van de equipe van hoofdtrainer Phillip Cocu.

Geheel tegen de verhouding in kwam Vitesse toch aan de leiding. Als een sluipmoordenaar profiteerde Piazón van een misstap van Karim Rekik: 0-1. Op slag van rust kreeg PSV de bal alsnog tussen de palen. Memphis Depay zette de thuisploeg volledig terecht naast de geelzwarten: 1-1. Vlak voor rust moest Schaars zich alsnog geblesseerd laten vervangen. Ola Toivonen loste hem af.

Vlak na de theepauze ontsnapte Vitesse toen Jan-Arie van der Heijden bijna zijn eigen doelman verschalkte. Even later was het Patrick van Aanholt die na een hoekschop de afvallende bal technisch fraai op de slof nam. Echter lukte het Zoet om de bal eenvoudig buiten zijn doel te houden. Een klein kwartier later herhaalde Van Aanholt zijn kunstje, maar wederom kreeg hij het leer niet langs Zoet.

Na ruim een uur lukt het Vitesse alsnog om voor de tweede keer op voorsprong te komen. Havenaar, die eigenlijk niet meer op het veld had mogen staan, tikte knap binnen: 1-2. Opnieuw was het Rekik die betrokken was bij het tegendoelpunt. Een vlijmscherpe aanval van Vitesse betekende vervolgens de genadeklap voor PSV. Kelvin Leerdam vormde het eindstation: 1-3. Het werd muisstil in Eindhoven en een deel van het publiek besloot om de thuishaven van hun favoriete club vroegtijdig te verlaten.

Maher was daarna nog dicht bij de aansluitingstreffer, maar de scherpte ontbrak bij de middenvelder van PSV. Velthuizen keepte een uitstekende partij. De laatste tien minuten leverde maar liefst drie doelpunten op! Eerst was het Rekik die met een kopbal zijn fouten bij de tegendoelpunten nog enigszins wist te herstellen, maar in plaats van een slotoffensief van PSV was het Vitesse dat PSV haar wil oplegde. Pröpper (één goal na enorme dekkingsfout van Oscar Hiljemark) maakte er nog twee en Van Aanholt lieten de lijstaanvoerder van Nederland uitlopen naar een 2-6 zege.