woensdag, 11. september 2013 - 15:07 Update: 03-07-2014 0:52

Smartphone meest geclaimde schade na vakantie

foto van boggel nek | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

Zo vlak na de grote zomervakantie is er weer een nieuwe top 10 van meest geclaimde voorwerpen, de smartphone heeft daarbij dit jaar voor het eerst de videocamera en de portable dvd-speler van de eerste plaats verdrongen. Dit meldt verzekeraar de Europeesche woensdag.

Dit zomerseizoen genoten weer heel wat Nederlanders van een welverdiende vakantie. Voor Europeesche Verzekeringen begint daarna pas het hoogseizoen met de behandeling van alle schades op de reis- en annuleringsverzekeringen. 

Dit jaar neemt de smartphone een eerste plaats in de top 10 in, gevolgd door koffers en tassen. De meeste bagageschademeldingen kwamen deze zomer uit Spanje.

Uit Spanje de meeste schademeldingen
Populair vakantieland Spanje zorgt deze zomer voor de meeste schademeldingen. Daarna volgen Nederland, Frankrijk, Italië en Turkije. De schademeldingen uit Nederland betroffen zowel meldingen vanaf het vakantieadres in Nederland als vanaf Schiphol. Het betreft dan bijvoorbeeld verloren reisdocumenten of koffers die beschadigd op de band aangetroffen worden.

Smartphone en tablet verdringen videocamera en DVD speler
De videocamera en (portable) DVD speler nemen geen belangrijke plaats meer in de top 10 in. Smartphones en tablets nemen de functies van deze apparaten langzaam maar zeker over. Ook ziet de Europeesche dit jaar voor het eerst een voorzichtige toename van het aantal schades op e-readers.

Ziekte of overlijden belangrijkste reden voor annuleren
Verreweg de belangrijkste reden voor annuleren of het vroegtijdig afbreken van de vakantie is een ernstige ziekte of overlijden van de verzekerde of een familielid. Ook kreeg de Europeesche dit jaar veel schademeldingen binnen van reizigers die op vakantie in het ziekenhuis werden opgenomen. De andere veelvoorkomende redenen zijn echtscheiding en werkloosheid.

Zomer Schade Top 10 Bagage
1. Smartphone / mobiele telefoon 20%
2. Koffer / tas 15%
3. Zonnebril 9%
4. Bril 8%
5. Fotocamera 8%
6. Portemonnee / geld 6%
7. Sieraden / horloge 5%
8. Kleding 5%
9. Tablet 4%
10. Reisdocumenten / rijbewijs 4%