donderdag, 28. november 2013 - 8:51 Update: 03-07-2014 0:48

Snelheids-verhoging A10 moet snel worden teruggedraaid

Snelheids-verhoging A10 moet snel worden teruggedraaid
Amsterdam

Amsterdammers die in de buurt van de A10 West wonen, leven gemiddeld 79 dagen korter door de snelheidsverhoging van tachtig naar honderd kilometer per uur, blijkt uit een analyse van GGD-metingen door Milieudefensie.

Deze metingen laten zien dat de luchtvervuiling fors gestegen is. De concentratie stikstofdioxide komt uit op 55 microgram per kubieke meter. Hiermee wordt de Europese norm van veertig microgram per kubieke meter fors overschreden – een norm waar heel Nederland over een jaar aan moet voldoen. De extra vervuiling is bijna vijf keer hoger dan door verkeersminister Schultz van Haegen was voorspeld. Vrijdag is de zitting in de rechtszaak van Milieudefensie tegen de snelheidsverhoging op de A10.

'De bewoners van Amsterdam west betalen met hun gezondheid voor de ambities van minister Schultz,' aldus Ivo Stumpe, campagneleider verkeer van Milieudefensie. Vorige week won Milieudefensie de rechtszaak tegen de snelheidsverhoging op de A13 bij Overschie. De rechters in Rotterdam lieten de gezondheid van mensen zwaarder wegen dan de paar seconden tijdwinst voor de automobilist. Stumpe: 'Dat contrast is in Amsterdam nog groter. De vervuiling is erger en er wonen nog meer mensen langs de snelweg.'