dinsdag, 7. mei 2013 - 15:27 Update: 03-07-2014 0:58

SP wil opheldering over problemen bij het Innovatief Actieprogramma Drenthe

Foto van kip | Sxc
Foto: Archief bon
Emmen

De SP Statenfractie heeft schriftelijke vragen gesteld over de problemen bij één van de Drentse subsidieprogramma’s. Bij controle van het Innovatief Actieprogramma Drenthe werden onregelmatigheden ontdekt. De SP wil weten hoe groot de schade uiteindelijk is en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen.

Eind vorig jaar werden de Staten geïnformeerd over het feit dat de Europese commissie geen subsidie wilde verlenen voor een aantal IAD-projecten. De projecten hadden wel al Europees geld via het SNN ontvangen. Alleen bij fraude aan de zijde van de subsidieontvanger zou het geld teruggehaald kunnen worden. Volgens het college is er geen sprake van fraude. De schade komt voor rekening van de Provincie.

SP Statenlid Oosterlaak: 'Dat Drenthe slimme en creatieve mensen ondersteunt om oplossingen te vinden voor een duurzame toekomst is natuurlijk heel erg goed. Dat we daarbij op zoek gaan naar cofinanciering uit Europa is ook begrijpelijk. Aan de schade valt waarschijnlijk weinig meer te doen maar voor de komende zeven jaar staat er 24 miljoen gereserveerd om Europees geld binnen te halen. We kunnen het ons niet veroorloven om weer fouten te maken'.

Naast uitleg over de onregelmatigheden vraagt de SP naar de resultaten van een aantal IAD-projecten.  Het gaat om ‘Kippenmest als bron voor energie’ van Proces en Machinefabriek Emmen, ‘Gadeco’ van Biogas International en ‘Transportpallet uit gemengde kunststof’ van Plastinum Polymeren Technologies Corp bv.

Provincie:
Tag(s):