vrijdag, 26. april 2013 - 17:53 Update: 03-07-2014 0:58

Spaanse politie houdt Nederlander (35) aan voor cyberaanvallen

Foto van computers cyberaanval | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De politie in Spanje heeft donderdag in Barcelona in een onderzoek naar grootschalige cyberaanvallen de 35-jarige Nederlander S. K. aanhouden. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdagmiddag.

Door het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie was daarvoor een Europees aanhoudingsbevel uitgegeven.

Valse IP-adressen
K. wordt verdacht van ongekend zware aanvallen op de non-profitorganisatie Spamhaus, waar anti-spamdatabases worden beheerd. Deze zogenoemde DDoS-aanvallen werden vorige maand ook op partners van Spamhaus in de Verenigde Staten, Nederland en Groot-Brittannie uitgevoerd. De aanvallers maakten 
daarbij gebruik van vervalste IP-adressen.

Op verzoek van het Landelijk Parket is in Barcelona ook de woning waar K. verbleef doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op computers, gegevensdragers en mobiele telefoons.

Het politieonderzoek in Nederland wordt uitgevoerd door het Team High Tech Crime. De aanhouding in Spanje is mede mogelijk gemaakt door bemiddeling van Eurojust, een samenwerkingsverband van justitiele autoriteiten binnen de Europese Unie.

Banken
Er zijn geen aanwijzingen dat de aanval op Spamhaus verband houdt met later ingezette cyberaanvallen op onder andere banken, het betaalsysteem iDeal en DigiD.

'N
aar verwachting wordt K. binnenkort overgedragen aan het Nederlandse Openbaar Ministerie', aldus het OM.