woensdag, 10. april 2013 - 23:20 Update: 03-07-2014 1:00

Specialisten EOD halen explosieven uit Hilversumse woning

Foto van EOD | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Hilversum

Specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hebben woensdagmiddag in een woning aan de Bakkerstraat in Hilversum explosief materiaal veiliggesteld.

Direct na het sein `veilig' werd gestart met het terugbrengen van de geëvacueerde bewoners die woensdagochtend hun woning omwille van de veiligheid hebben moeten verlaten. 

Aanhouding man arrestatieteam
Dinsdagavond werd een 24-jarige man uit Hilversum aangehouden door een arrestatieteam. De man, die wordt verdacht van overtreding van de Wet Wapens en Munitie, is in verzekering gesteld. Direct na zijn arrestatie werd een onderzoek in de woning ingesteld, waar materiaal werd aangetroffen wat 
explosief bleek te zijn. In overleg met de specialisten van het EODD werd, omdat de situatie stabiel was, besloten om de woning af te sluiten, te bewaken en geen ontruiming in de nachtelijke uren uit te voeren. 

Ontruiming van 18 woningen
Woensdagochtend troffen de EOD-ers in de woning het bewuste materiaal aan. Een straal van circa 50 meter werd afgezet en 18 woningen aan de Bakkerstraat en de Edisonstraat ontruimd. Dit leidde tot een uitgebreide afzetting. 

Inzet Mobiele Eenheid
Leden van de Mobiele Eenheid assisteerden bij de ontruiming en het in veiligheid brengen van bewoners. Nadat de woningen leeg waren werd het gebied door de ME-ers bewaakt en beveiligd. 

Bewoners weer terug naar huis
Na uitgebreid onderzoek is het aangetroffen materiaal uit de woning gehaald. Door Forensische Onderzoekers zijn sporen en monsters van het materiaal genomen voor nader onderzoek. Direct nadat het explosieve materiaal uit de woning was verwijderd, konden de eerste bewoners terug naar hun huis. 

Geen details gedurende lopend onderzoek
Onderzoekers van de dienst Forensische Opsporing hebben inmiddels het onderzoek overgenomen en zijn begonnen met het strafrechtelijke sporenonderzoek. Omdat het onderzoek nog in volle gang is, is het niet mogelijk om details vrij te geven van het explosieve materiaal. 

Tot ontploffing brengen materiaal
Het aangetroffen materiaal is door de EOD rond 17.40 uur op een locatie in de gemeente Hilversum tot ontploffing gebracht. De locatie betrof het bouwterrein achter de sporthal aan de Jan van der Heydenstraat (sporthal de Lieberg). 

Inzet hulpdiensten
Bij het incident waren betrokken veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, Brandweer GNV, politie MNL, gemeente Hilversum, gemeentelijke bevolkingszorg, RAV/GHOR, EOD. 

Reactie Burgemeester Pieter Broertjes
"Iedereen is flink geschrokken. De hulpdiensten zijn op grote schaal ingezet. Ik ben blij met de prettige medewerking van buurtbewoners. Daardoor hebben de hulpdiensten snel kunnen ontruimen. Door de goede samenwerking tussen alle partijen hebben we efficient kunnen handelen en de zaak tot goed einde kunnen brengen. De politie is nog drukdoende met het strafrechtelijk onderzoek en laten we de uitkomst hiervan afwachten." 

Provincie:
Tag(s):