zaterdag, 20. juli 2013 - 9:03 Update: 03-07-2014 0:54

Speedboot in beslag genomen na achtervolging met hoge snelheid

Foto van politieboot op water | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De politie heeft vrijdagavond in Friesland een speedboot in beslag genomen na een achtervolging met hoge snelheid. 'De bestuurder had bovendien ook nog gedronken', meldt de politie zaterdag.

Tijdens toezicht op het water van het Prinses Margrietkanaal zagen agenten een speedboot tegemoet komen met forse snelheid. Bij het zien van de politieboot draaide de bestuurder zijn boot en ging er vandoor.

Harder dan 80 km/h
Tijdens de achtervolging op het water raakte de politieboot, ondanks een maximum snelheid van ongeveer 80 km/u, het zicht op de speedboot kwijt. Op aanwijzingen van opvarenden van diverse boten werd de politieboot achter de vluchtende boot aan gestuurd.

Alcohol
Kort daarop werd de speedboot aangetroffen in het water van de Nauwe Saiter. Daar werd de boot klem gevaren en werd de bestuurder, een 45-jarige man uit de gemeente Smallingerland, aangehouden. Hij had alcohol gedronken, ruim 1 promille.

Boot en vaarbewijs kwijt
Zijn boot is in beslag genomen omdat hij al eerder was betrapt op het varen met hoge snelheden. Zijn vaarbewijs is ook ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.