vrijdag, 15. november 2013 - 8:37 Update: 03-07-2014 0:49

Steun voor uitstel oldtimerregeling neemt verder toe

foto van oldtimer | fbf
Foto: fbf
foto van oldtimer | fbf
Foto: fbf

De oproep van Stichting Autobelangen om de oldtimerregeling met een jaar uit te stellen krijgt bijval in Tweede Kamer en van de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs (FEHAC).

Stichting Autobelangen wil uitstel van de belastingmaatregel waarmee het rijk grotendeels een einde wil maken aan de MRB vrijstelling voor oldtimers jonger dan veertig jaar. Volgens Wouter van Embden, woordvoerder en initiatiefnemer van de belangenvereniging, zijn er teveel zaken onduidelijk om de maatregel nu in te kunnen laten gaan.

De drie grootste oppositiepartijen (SP, CDA en PVV) en 50Plus zijn het met Autobelangen eens. 50Plus heeft een amendement ingediend waarin zij verzoekt om de gehele maatregel met een jaar uit te stellen om nader onderzoek te kunnen doen. De FEHAC was een van de zes partijen die eerder dit jaar onder zeer hoge druk een akkoord met het ministerie van financiƫn sloot. In dit akkoord werd de leeftijdsgrens voor vrijstelling van MRB verhoogd van 25 naar 40 jaar. Dit terwijl de internationale norm voor oldtimers 30 jaar is.

Op basis van het onderzoek van Autobelangen en de nieuwe zaken die daarmee boven tafel gekomen zijn, schaart de FEHAC zich nu achter het verzoek tot uitstel van Autobelangen. Volgens Wouter van Embden - die spreekt namens bijna 30.000 oldtimerliefhebbers - moet dit gedeelte van het belastingplan op de helling omdat het aan alle kanten rammelt. De plannen die nu op tafel liggen zijn onrechtmatig en gebaseerd op foutieve berekeningen. Bovendien zorgt de maatregel niet voor de opbrengsten die het kabinet beoogt en richt het alleen maar schade aan.

Autobelangen vreest dat deze slecht onderbouwde plannen dramatische gevolgen zullen hebben voor de oldtimerbezitters en de branche. Ook al gezien het feit dat dit de derde maatregel in vier jaar tijd is die oldtimerbezitters hard treft. De wijzigingen in de vrijstelling MRB opschorten is nu de beste optie.

In de behandeling van het Belastingplan 2014 toonde staatssecretaris Weekers zich deze week bereid tot aanpassingen, maar eist daar dekking voor, omdat het kabinet meent Euro 140 miljoen per jaar met deze regel binnen te halen. Autobelangen is het niet eens met de eis voor dekking omdat zij meent aan te kunnen tonen dat de maatregel geen geld oplevert, maar door gedragseffecten en negatieve economische impact op de branche, zelfs netto geld kost.