maandag, 15. april 2013 - 18:45 Update: 03-07-2014 0:59

Straaljagers uit diverse landen scheren door Fries luchtruim

Straaljagers uit diverse landen scheren door Fries luchtruim
Foto: Defensie
Leeuwarden

Vanaf vandaag is het druk in de lucht boven Leeuwarden.

De vliegbasis is tot en met 26 april opnieuw gastheer van Frisian Flag, een van de grootste internationale (jacht)vliegoefeningen. 2 weken lang trainen jachtvliegtuigen uit verschillende landen in het vliegen van offensieve en defensieve missies.
De nadruk ligt tijdens de oefening op internationale samenwerking: zowel op het gebied van de jachtvliegerij als van de internationale gevechtsleiding en luchtverkeersleiding. Internationaal trainen is nodig om luchtverdedigingstaken en missies zoals in Afghanistan en onlangs boven Libië in de toekomst te kunnen blijven uitvoeren.

Deelnemers

Op de vliegbasis staan meer dan 55 vliegtuigen. Naast de Nederlandse (afkomstig van zowel Leeuwarden als Vliegbasis Volkel), Belgische en Poolse F-16’s zijn er ook Duitse Eurofighters en de Zweedse JAS-39 Gripens. Na een aantal jaren doet de Franse luchtmacht er weer mee met de Mirage-2000C’s en Mirage F1CR’s. Als ondersteuning zijn tijdens de oefening ook een Nederlandse (K)DC-10 en de AWACS van de NAVO in de lucht. Bij het plannen van de verschillende missies werken de deelnemers eveneens intensief samen.


Realistisch

De oefenscenario’s van Frisian Flag zijn realistisch. Ervaring opgedaan in Afghanistan en boven Libië is in de oefening verwerkt.
Frisian Flag vindt plaats in het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken. De oefening wordt ondersteund door Forward Air Controllers van de landmacht en het Nationaal Datalink Management Cell (NDMC).

Provincie: