dinsdag, 23. april 2013 - 14:37 Update: 03-07-2014 0:59

Straf Gertjan Verbeek verhoogd door commissie van beroep

Foto van voetbal op trainingsveld
Foto: Archief FBF.nl
Alkmaar

De commissie van beroep heeft Gertjan Verbeek een functieontzegging als trainer/coach opgelegd van twee wedstrijden waarvan één voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De commissie bevestigt het oordeel van de tuchtcommissie dat de AZ-trainer in zijn uitlatingen de Gedragscode Officials Betaald Voetbal heeft overtreden.

In tegenstelling tot het vonnis van de tuchtcommissie, acht de commissie van beroep de uitspraken jegens de tuchtrechtelijke organen van de KNVB in Voetbal International evenzeer als bewezen. De commissie legt Verbeek daarom een hogere straf op dan de aanvankelijke straf van de tuchtcommissie (één wedstrijd voorwaardelijk). De trainer van AZ is hierdoor geschorst voor de wedstrijd sc Heerenveen - AZ van aanstaande vrijdag.

Achtergrond

Eind februari jl. heeft het bestuur betaald voetbal een aantal uitspraken van Verbeek voorgelegd aan de aanklager. De uitlatingen van Verbeek waren afkomstig van de website van AZ, een interview met Eredivisie Live en een artikel in Voetbal International. Aangezien de uitlatingen van Verbeek grotendeels de aanklager zelf betroffen, heeft de aanklager besloten de zaak direct aan de tuchtcommissie voor te leggen.

De tuchtcommissie legde Verbeek vervolgens een voorwaardelijke straf op van één wedstrijd schorsing met een proeftijd van twee jaar. De tuchtcommissie oordeelde dat Verbeek de Gedragscode Officials Betaald Voetbal had overtreden en de tuchtrechtelijke organen van de KNVB in het algemeen en de aanklager in het bijzonder, in diskrediet had gebracht. De commissie heeft hierbij de uitspraken op de website van AZ evenals het interview met Eredivisie Live meegewogen. De uitspraken die Voetbal International toeschreef aan de AZ-trainer werden echter niet meegenomen bij de totstandkoming van het definitieve oordeel, aangezien deze uitlatingen tijdens de zitting niet door Verbeek werden onderschreven.

Categorie: