zondag, 10. november 2013 - 20:54 Update: 03-07-2014 0:49

Strafadvocaten staken vanwege bezuinigingsplannen Teeven

Foto van strafrechters | BON
Foto: Bon
Foto van strafrechters | BON
Foto: Bon
Amsterdam

Maandag hebben zo'n 300 strafadvocaten hun werk neergelegd. Ze protesteren daarmee tegen de voorgenomen bezuinigingsplannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD).

Bij de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam verzamelde zich maandagochtend een heus leger aan advocaten. De advocaten liepen in een 'rouwstoet' naar de rechtbank. De advocaten willen dat door de overheid gefinancierde rechtshulp in zijn huidige vorm blijft. Nu krijgen advocaten die pro-deo zaken aannemen nog 104,- euro per uur betaald. Door de voorgenomen bezuinigingen van Teeven krijgen de advocaten straks nog maar 70,- euro per uur.

Wanneer het nieuwe tarief van 70,- uur wordt ingevoerd, dan zou het in de toekomst niet meer rendabel zijn om verdachten via deze weg te verdedigen, zo stellen de advocaten. De actie is alleen vandaag.

Door de actie zullen geplande rechtszaken niet doorgaan of worden aangepast. De Rechtspraak heeft begrip voor de zorgen van advocaten, maar had liever gezien dat zij een protestactie hadden georganiseerd waar rechtzoekenden niet door worden gedupeerd.