dinsdag, 1. oktober 2013 - 10:43 Update: 03-07-2014 0:51

Strafpuntenregister transportsector (ERRU) jaar uitgesteld

Strafpuntenregister transportsector (ERRU) jaar uitgesteld
Foto: Archief FBF.nl
Zoetermeer

Het ERRU strafpuntenregister wordt met een jaar uitgesteld tot 1 oktober 2014. Transport en Logistiek Nederland (TLN) is tevreden met dit besluit.

TLN heeft er altijd op aangedrongen dat het strafpuntenregister in iedere Europese Lidstaat tegelijk moet worden ingevoerd. Op dit moment voldoen slechts 8 EU lidstaten aan die eis. Overtredingen die Nederlandse transportondernemers nu in het buitenland begaan, worden wel bestraft, maar wegen het komende jaar nog niet mee voor het strafpuntenregister.

Het strafpuntenregister is een digitale registratie van ernstige overtredingen van transportbedrijven in Europa. Doel van dit register is om malafide transportbedrijven aan te kunnen pakken. Elke Lidstaat is verplicht om een strafpuntenregister op te zetten. Begaat een transportonderneming een ernstige overtreding in een EU land, dan wordt deze overtreding doorgestuurd naar de inspectiedienst in het land van herkomst van de transportondernemer. Deze zal de overtreding vervolgens beoordelen en al dan niet opnemen in het strafpuntenregister.

Iedereen tegelijk invoeren

TLN is voorstander van een harde aanpak van malafide transportbedrijven. Volgens TLN moeten alle transportbedrijven uit de EU die een ernstige overtreding begaan echter gelijk worden behandeld. Het is daarom belangrijk dat iedere Lidstaat tegelijk van start gaat met dit systeem. Dat is nu nog niet het geval omdat 19 Lidstaten nog niet klaar zijn om het register in te voeren. Op verzoek van ondermeer TLN heeft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu daarom besloten om het strafpuntenregister op dit moment nog niet in Nederland in te voeren en met een jaar uit te stellen.