donderdag, 11. april 2013 - 11:42 Update: 03-07-2014 0:59

Succesvolle blauwe Twitteravond

foto van politie twitter | Aneo Koning | www.fotokoning.nl
Foto: fbf
De Bilt

Woensdagavond 10 april organiseerde de politie van het wijkteam De Bilt een speciale Blauwe Twitter avond.

Tijdens de 'BlauweTwitterAvond' gingen burgers en de politie op zoek naar verdachte situaties in de wijken en gebruikten hiervoor het social medium Twitter. De politie kon drie verdachten aanhouden mede dankzij de oplettendheid van burgers.

Herkennen van verdachte situaties

De agenten van het wijkteam ondersteunden burgers gisteravond in het herkennen van verdachte situaties. Vandaar dat de avond begon met een korte presentatie op het gemeentehuis in Bilthoven. Het was de bedoeling dat de deelnemers zoveel mogelijk in hun eigen wijk acteerden. Zij gingen met eigen auto, fiets of te voet in hun eigen wijk op zoek naar verdachte situaties. Tijdens de presentatie waren de deelnemende agenten aanwezig, zodat burgers weten met wie ze samenwerken.

Het is een uitzondering dat burgers verdachte situaties konden melden via Twitter, want normaliter moet dit via 1-1-2 gemeld worden. De politie reageerde woensdagavond 10 april onmiddellijk op de verdachte situaties en koppelde dit op een discrete manier terug. Op deze manier ontstond er een wisselwerking tussen de politie en de burgers: burgers meldden, politie reageerde en koppelde terug.

Succssen

Zo’n zeventien burgers in de leeftijd van 25-50 jaar zijn gisteravond de straat opgegaan om verdachte situaties via Twitter door te geven aan agenten van het wijkteam De Bilt. Mede dankzij hun hulp zijn drie aanhoudingen verricht. Eén man gedroeg zich verdacht en werd door collega’s aanhouden toen bleek dat hij werd gezocht voor het nog moeten afstaan van dna. Een andere man vertoonde zeer gevaarlijk rijgedrag en is na een korte achtervolging door agenten aangehouden. Hij had ook nog een vonnis openstaan. De laatste verdachte was aan het flyeren in een wijk en bleek gesignaleerd te staan in het politiesysteem van een ander korps. Al met al kijkt de politie kijkt terug op een geslaagde avond.
 

Provincie: