dinsdag, 23. juli 2013 - 19:55 Update: 03-07-2014 0:54

Tankwagens met extra drinkwater naar Texel

Foto van tankwagen met drinkwater | PWN
Foto: PWN

Sinds dinsdag is waterbedrijf PWN gestart om Texel met speciale tankwagens van extra drinkwater te voorzien omdat één van de twee onderzeese waterleidingen is gebroken. Dit meldt PWN dinsdag.

‘Per dag zullen er in totaal 20 tankwagens met elk 30.000 liter drinkwater vanaf het vasteland de voorraadkelder in Den Burg gaan aanvullen. Hierdoor wordt er dagelijks dus 600.000 liter drinkwater extra aangevoerd’, stelt PWN.

Hittegolf
PWN heeft tot deze extra aanvoer besloten omdat wordt voorspeld dat de huidige hittegolf blijft voortduren. Daaraan gekoppeld ziet PWN een extra hoge vraag naar water, net als andere waterbedrijven in Nederland. 

60.000 personen
Op het eiland Texel is de plaatselijke bevolking van ca. 14.000 personen vanwege de vakantie toegenomen tot ca. 60.000 mensen. 

Gebroken waterleiding
Normaliter wordt het eiland via twee onderzeese waterleidingen vanaf het vasteland voorzien van drinkwater. Eind juni bleek dat een van deze leidingen in het Marsdiep is gebroken. 

’Vanwege de moeilijke locatie is de reparatie een ingewikkelde klus die veel voorbereiding en specialistische apparatuur en kennis vraagt. De andere leiding is extra gecontroleerd en prima in orde’, aldus PWN die tevens aandacht vraagt om zuinig met drinkwater om te gaan.

Wijs met drinkwater
Als het langdurig warm is tijdens de zomer, gebruiken we met z’n allen meer water dan normaal: om te drinken, de tuin mee te sproeien, te wassen en extra te douchen. PWN zet alle zeilen bij om al dat water te maken. Gezien de aanhoudende droge en warme periode vraagt PWN u om verstandig om te gaan met drinkwater. Even wat minder water gebruiken…