woensdag, 29. mei 2013 - 12:57 Update: 03-07-2014 0:57

Tegenstrijdige verklaringen in zaak grensrechter

Foto van grensrechter | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Lelystad

Na de eerste zittingsdag in de zaak van de dood van grensrechter Nieuwenhuizen in Almere, is er nog steeds geen duidelijkheid wie tegen het hoofd van het slachtoffer heeft geschopt.

De verdachten leggen tegenstrijdige verklaringen af en ontkennen, op één verdachte na, tegen Nieuwehuizen te hebben geschopt. De verdachte die bekend zegt alleen tegen de schouder van het slachtoffer te hebben geschopt. 

De deskundigen die zijn gehoord geven aan dat Nieuwhuizen is overleden aan een bloeding van een halsslagader. Over de oorzaak van de bloeding zijn de deskundigen het niet eens. Zegt het NFI dat het door geweld van buitenaf komt, zegt een Canadeese pathaloog dat het slachtoffer een zeldzame afwijking had aan de slagader. 

Richard Nieuwenhuizen (41) werd in december vorig jaar na afloop van een voetbalwedstrijd tussen de jeugdteams Buitenboys en Nieuw Sloten ernstig mishandeld. Een paar uur daarna  zakte hij in elkaar en een dag later overleed hij in het ziekenhuis. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) concludeerde al eerder dat het overlijden van de Almeerse grensrechter waarschijnlijk het gevolg is geweest van de trappen en schoppen die hij tegen zijn hoofd had gekregen. Maar een buitenlandse deskundige concludeerde dat het overlijden van Richard Nieuwenhuizen mogelijk een gevolg zou kunnen zijn geweest van een spontane scheuring in de halsslagader. De deskundige deed het onderzoek naar de doodsoorzaak van Nieuwenhuizen op verzoek van advocaat Gerard Spong.

 De rechtbank heeft 5 dagen uitgetrokken voor de zaak: 29, 30 en 31 mei en 1 en 3 juni.

Provincie:
Tag(s):