vrijdag, 26. juli 2013 - 10:00 Update: 03-07-2014 0:54

Temperatuur in Alpen richting 37 graden

Foto van file | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Reizigers die door de Alpen trekken moeten zich voorbereiden op de kans dat ze in de hitte in lange files terechtkomen. Dit meldt de ANWB vrijdag.

ANWB adviseert vakantiegangers om tijdig te tanken om ook bij vertraging en in lange files de motor en de airco aan de gang te houden.  Houd medepassagiers (kinderen en huisdieren) uit de volle zon door bijvoorbeeld het achterzijraam van de auto af te schermen. Een natte theedoek kan heel verkoelend zijn. Las extra pauzes in en laat geen mensen of dieren achter in een afgesloten auto, ook niet tijdens korte rustpauzes. Zorg voor extra eten en drinken in de auto omdat de reis misschien veel langer gaat duren dan verwacht.  

Vakantiegangers in de Alpen moeten dit weekend rekening houden met extreme hitte. Volgens meteodiensten bereikt het kwik zaterdag en zondag in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Italië een extreme hoogte van 37 graden of meer.

Het weekeinde zijn opnieuw miljoenen vakantiegangers onderweg. Zowel vertrekkende- als terugkerende vakantieverkeer zorgen voor overvolle wegen door de Alpen. Knelpunten zijn de snelwegen rond München en de route over de Oostenrijkse Fernpas via de A7/B179. Voor het verkeer richting Slovenië en Kroatië vormt de Karawankentunnel in de A11 een knelpunt.

In Zwitserland verwacht de ANWB aan beide kanten van de Sint Gotthardtunnel in de A2 Luzern-Chiasso veel oponthoud. Op de Italiaanse A22

Op de Italiaanse A22 Brenner-Trento-Verona zullen vakantiegangers onderweg naar het Gardameer en Toscane zaterdag lang in de file staan.

Volgende week, zaterdag 3 augustus, is het Zwarte Zaterdag. De drukste dag op de wegen in Frankijk vanwege vertrekkende- en terugkerende vakantiegangers voor veel files zorgen op de Franse autoroutes.

Provincie:
Tag(s):