vrijdag, 3. mei 2013 - 9:30 Update: 03-07-2014 0:58

Thuiscontroles ingezet in strijd PGB-fraude

Foto van thuiszorg manicure | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Vanaf 1 juni wordt er gestart met thuiscontroles van mensen die een Persoons Gebonden Budget (PGB) hebben aangevraagd of dat reeds ontvangen.

Vanwege de geconstateerde fraude met PGB’s, die in de tientallen miljoenen euro’s loopt, heeft Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid eind vorig jaar deze verscherpte maatregelen al aangekondigd.

Bemiddelingskantoren
De controles die de zorgkantoren gaan uitvoeren richten zich vooral op mensen die hun PGB via een bemiddelingskantoor aanvragen. Eerder onderzoek wees al uit dat er veel malafide bemiddelingskantoren bestaan die op naam van mensen PGB aanvragen die zelf daar geen weet van hebben. Op deze manier werden reeds tientallen miljoenen euro’s opgestreken voor persoonlijk gewin. 

Ongeveer een kwart van de mensen met een aangevraagd PGB zullen thuis een controleur op bezoek krijgen. Het gaat volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om in totaal 30.000 huisbezoeken die in een periode van 18 maanden worden afgelegd.

Als tijdens het huisbezoek wordt vermoed dat er fraude in het spel is dan volgt er een onderzoek door speciale inspecteurs. 

 
 
 
 
Provincie: