woensdag, 26. juni 2013 - 19:10 Update: 03-07-2014 0:55

Tien jeugdige inbrekers bekennen meerdere inbraken

Tien jeugdige inbrekers bekennen meerdere inbraken
Foto: Archief FBF.nl
Hoogezand

De politie heeft de afgelopen weken in totaal 10 minderjarige jongeren in de leeftijd van 12 tot 15 jaar aangehouden. Eén van de verdachten komt uit Sappemeer, de overigen komen uit Hoogezand. Hiermee werden 14 woninginbraken of pogingen daartoe opgelost. Ook werden twee mannen van 23 en 40 jaar uit Hoogezand aangehouden voor heling.

De laatste maanden was een stijging te zien van het aantal woninginbraken in de wijken de Dreven en Woldwijck. In 2012 werd 76 keer aangifte gedaan van een woninginbraak. In de eerste 5 maanden van 2013 was dat 68 keer.

Aanleiding
Door deze hoeveelheid woninginbraken heeft de politie in Hoogezand een woninginbrakenteam samengesteld en is een onderzoek gestart. De aanleiding was een inbraak bij een woning waarbij twee tv's waren gestolen. De toestellen werden teruggevonden in een steegje achter een woning. Na uitgebreid onderzoek kon een 14-jarige verdachte worden aangehouden.

Vervolgonderzoek
Op basis van een vervolgonderzoek konden in de afgelopen periode negen minderjarige verdachten worden aangehouden. Een aantal van deze jeugdige inbrekers waren eerder met de politie en/of justitie in aanraking geweest. De politie gaat er vanuit dat de knapen verantwoordelijk zijn voor zeker tien woninginbraken. Bij doorzoekingen in de woningen van de twee meerderjarige verdachten werden meerdere gestolen goederen teruggevonden. Tevens werd bij de 40-jarige verdachte een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen.

Motief
De verdachten bekenden de inbraken te hebben gepleegd. Ze verklaarden dat geldelijk gewin voornamelijk het motief was om in te breken. Om zo softdrugs te kunnen kopen. Vier verdachten zijn voorgeleid bij de Rechter Commissaris en zijn met voorwaarden heengezonden. De politie heeft het onderzoek nog niet helemaal afgerond, omdat er nog twee verdachten moeten worden aangehouden. De politie maakt uiteindelijk proces-verbaal op.

Provincie:
Tag(s):