woensdag, 13. november 2013 - 15:50 Update: 03-07-2014 0:49

Tips met namen van Heulmeisje en naam mogelijke dader

Foto van reconstructie Heulmeisje | Politie
Foto: Politie
Maarsbergen

Naar aanleiding van het tv-programma 'Opsporing Verzocht', dat dinsdagavond aandacht besteedde aan het nooit geïdentificeerde Heulmeisje zijn er 30 nieuwe tips bij de politie binnengekomen. Dit meldt de politie woensdag.

Het Heulmeisje werd in 1976 naakt en bedekt onder een laagje bladeren langs de bij parkeerplaats De Heul bij de A12 in Maarsbergen gevonden. 

Namen
Direct na de uitzending en woensdag in de loop van de dag kwamen ongeveer dertig bruikbare tips bij de politie binnen binnen. Er zijn namen genoemd van vermiste meisjes en de naam van een mogelijke dader.

Ander meisje
De politie dacht jarenlang dat het Heulmeisje de vermiste Monique Jacobse was. In 2006 neemt zij echter plotseling weer contact op met haar familie. De politie moet het onderzoek naar de identiteit van het Heulmeisje opnieuw beginnen en haar lichaam wordt opgegraven. Een wetenschapper maakt een gezichtsreconstructie en haar leeftijd wordt op 18 jaar geschat. De politie toont de gezichtsreconstructie aan het publiek, maar de ware identiteit van het Heulmeisje wordt niet achterhaald.

Nieuwe feiten
Op basis van een nieuw onderzoek met behulp van nieuwe technieken komt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) tot de volgende ontdekkingen: 
-In 1976 was het Heulmeisje tussen de 13,5 en 15 jaar oud. 
-Het meisje had lang kastanjebruin haar. 
-Ze miste een kies rechtsonder in haar mond. 
-Het is zeer waarschijnlijk dat ze in het Duitse Eiffelgebied heeft gewoond. 
-Kort voor haar dood verbleef ze minimaal vier maanden in Oost-Europa. 
-Het meisje heeft voor langere tijd, nagenoeg elke dag hetzelfde soort eten binnengekregen. Dat gebeurt bij extreme armoede, maar past ook bij een ontvoeringsituatie.

Duits opsporingsprogramma
Woensdagavond is er in het Duitse opsporingsprogramma XY ungelost ook aandacht voor deze zaak. Heeft u informatie die u met de politie wilt delen? Neem dan contact op via 0900-8844. Vanuit het buitenland kunt u bellen met 0031 - 079 - 345 9876.

Provincie: