dinsdag, 28. mei 2013 - 16:00 Update: 03-07-2014 0:57

Toch excuses van de Leeuw na sketch moord Woolwich

Toch excuses van de Leeuw na sketch moord Woolwich
Hilversum

Paul de Leeuw heeft nu toch zijn excuses gemaakt voor het item 'De kwis' in zijn tv-programma van afgelopen zaterdag waarin een parodie werd neergezet over de brute moord op een Britse militair.

Met het gewraakte item had de Leeuw de woede van de Britse kranten op zijn hals gehaald. Aanvankelijk zei de Leeuw nog dat hij de inhoud van het item 'De Kwis' niet van te voren wist maar nadat de hevige kritieken losbarstten zei hij 'verantwoordelijk te zijn voor alle inhoud, het is mijn show'. 

De Britse krant Daily Mail schreef:'Sketch showed two men resembling Drummer Rigby's alleged killers' (Sketch toonde twee mannen die lijken op Drummer Rigby's vermeende moordenaars). Ook The Sun liet weten het niet te kunnen waarderen wat De Leeuw heeft gebruikt in zijn programma. Zij schreven 'Sick Dutch TV sketch mocks Lee Rigby murder' (Zieke Nederlandse TV sketch bespot moord Lee Rigby)

Ook de cabaretiers die 'De Kwis' maakten hebben in een verklaring op de site van 'Langs de Leeuw' hun excuses gemaakt:

Reactie makers De Kwis

Beste kijkers,
In het satirische onderdeel ‘de Kwis’ van Langs de Leeuw van afgelopen zaterdag werd verwezen naar de recente aanslag in Londen. Dit is door sommige kijkers ervaren als misplaatst.
 
Wij willen daar graag op reageren. De aanslag in Engeland was schokkend en is een menselijk drama. Dat is niet alleen de publieke opinie, maar ook de mening van de VARA, van Paul de Leeuw en van ons als makers van ‘de Kwis’. 
 
Iedereen verwerkt gevoelens die tragedies als deze oproepen op zijn eigen manier. Cabaretiers zullen lastige emoties het liefst te lijf gaan door er grappen over te maken. Vaak werkt dat goed. Een belangrijke functie van humor is juist dat het een uitlaatklep vormt. Het geeft lucht. Maar soms werkt het minder goed. De pijn of de schok die een bepaald voorval teweeg heeft gebracht is dan zo heftig, dat er - voor sommigen - nog geen plaats is voor luchtigheid.
 
‘De Kwis’ is een onafhankelijk onderdeel binnen het programma Langs de Leeuw en wordt geschreven en ontwikkeld zonder Paul de Leeuw. Wij zijn als makers verantwoordelijk voor wat we doen. 
 
De grap met de twee Britten ging feitelijk niet ten koste van de omgekomen militair. Een heel absurde kant van de werkelijkheid (de krankzinnige aanslag) werd afgezet tegen een heel banale kant van de werkelijkheid (de gekte rond het Eurovisie Songfestival). Als mensen zich hierdoor gekwetst voelen, dan betreuren we dat.  
 
De makers van 'De Kwis’
 
Categorie:
Tag(s):