woensdag, 19. juni 2013 - 16:16 Update: 03-07-2014 0:56

Tropenmuseum gered tot zeker 2017

Foto van eurobiljetten groen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Er is een reddingsplan gelanceerd voor het in zwaar economisch weer verkerende Tropenmuseum.

'Hierdoor kan het Tropenmuseum in elk geval tot 2017 voortbestaan', meldt het ministerie van OCW woensdag.

Daarna kan het museum, indien het voldoet aan de voorwaarden, meedingen naar een plek in de zogeheten basisinfrastructuur, de subsidieregeling voor musea van nationaal belang.De ministers Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zijn bereid om het Tropenmuseum tot 2017 uit de brand te helpen. Minister Ploumen stelt tweemaal €5,5 miljoen euro beschikbaar voor het Tropenmuseum om de jaren 2014 en 2015 open te blijven. Minister Bussemaker stelt nog eens €5,5 miljoen beschikbaar voor 2016.

Bussemaker en Ploumen stellen strenge voorwaarden aan de financiering. Zo moet het Tropenmuseum onmiddellijk worden losgemaakt van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en wordt de collectie eigendom van het Rijk. Ook moet het Tropenmuseum met het Museum voor Volkenkunde in Leiden en het Afrikamuseum in Berg en Dal fuseren tot een museum voor wereldcultuur.

In 2017 wordt bekeken of het nieuwe museum aan de voorwaarden voldoet om te kunnen worden opgenomen in de basisinfrastructuur. In elk geval zullen de kosten dan flink omlaag moeten.