dinsdag, 19. november 2013 - 18:59 Update: 03-07-2014 0:48

TU Delft stuurt melkpak de ruimte in

Foto van Delfi-n3Xt satelliet | TU Delft
Foto: TU Delft
Delft

Als alles goed gaat, wordt op donderdag 21 november Delfi-n3Xt gelanceerd vanuit Yasny in Rusland. Dit meldt de TU Delft dinsdag.

Bijna vijf jaar hebben studenten en medewerkers van de TU Delft gebouwd aan Delfi-n3Xt, de tweede Nederlandse universitaire satelliet. Een Russische Dnepr-raket, een omgebouwde SS18, zal Delfi-n3Xt samen met tientallen andere satellieten, naar de ruimte brengen. De satelliet is ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse ruimtevaartindustrie. Het ruimtevaartbedrijf ISIS, een succesvolle Delftse spin-off, verzorgt de lancering vanuit Rusland.

Opvolger
Delfi-n3Xt is de opvolger van de eerste TU Delft satelliet Delfi-C3, die in april 2008 werd gelanceerd. Hoewel ontworpen voor een jaar, functioneert de satelliet nog steeds. 

Melkpak
De Delfi-satellieten zijn slechts 34 cm hoog en 10 cm breed, niet veel groter dan een melkpak. Ondanks de kleine afmetingen zijn de functionaliteiten van de satellieten vergelijkbaar met die van hun grote broers.

Stand
Het Delfi-programma is een unieke ervaring voor TU Delft-studenten en daarnaast bedoeld om nieuwe ruimtevaarttechnologie en innovatieve toepassingen uit te testen in de ruimte. Het belangrijkste verschil van Delft-n3Xt met voorganger Delfi-C3, is de actieve stand-regeling. Waar Delfi-C3 nog vrij ‘buitelt’, kan Delfi-n3Xt met een systeem van sensoren en actuatoren zijn oriëntatie regelen. 

Daarmee kan de satelliet bijvoorbeeld zonnepanelen richting de zon draaien voor optimale energieopwekking en een antenne naar het grondstation richten voor snelle datacommunicatie.

Pufjes
Delfi-n3Xt beschikt daarvoor een micro-voortstuwingssysteem. Dit systeem laat kleine pufjes stikstof ontsnappen zodat de satelliet subtiele bewegingen ondergaat, vergelijkbaar met een leeglopende ballon die zichzelf voortstuwt, maar dan uiteraard gecontroleerd. Deze technologie kan in de toekomst gebruikt worden om kleine satellieten in formatie te laten vliegen.

Lancering
Na de lancering vanuit Rusland, om 08.10 uur, is het wachten op de eerste keer dat Delfi-n3Xt over Nederland vliegt. Om 09.47 uur hebben de bouwers de eerste kans om een levensteken van de satelliet op te vangen. 

Dan moet duidelijk worden of de satelliet de heftige lancering heeft overleefd en of de systemen goed staan afgesteld. Mocht er onverhoopt nog iets mis zijn dan kan er via commando’s naar de satelliet geprobeerd worden om deze te herstellen. Daarna zal het team de experimenten gaan uitvoeren en de data gaan analyseren.

 
Categorie: