zaterdag, 8. juni 2013 - 10:33 Update: 03-07-2014 0:56

Tunnel en id-plaatje Amsterdammer gevonden in vernietigingskamp Sobibor

foto van vernietigingskamp Sobibor | Stichting Sobibor
Foto: Bon
Amsterdam

Op het terrein van voormalig vernietigingskamp Sobibor is een ondergrondse tunnel gevonden. Ook een identiteitsplaatje van een Nederlandse jongen uit Amsterdam is gevonden en beenderen van zes intacte skeletten in een graf. Dat meldt de Stichting Sobibor.

De ondergrondse tunnel begon bij een van de barakken in het kamp en liep in de richting van de kampomheining. Mogelijk werd de tunnel gegraven door gevangenen van het Sonderkommando. Deze gevangenen moesten in Sobibor onder meer de lichamen van vermoorde Joden verbranden. Wojciech Mazurek, de plaatselijke Poolse archeoloog, denkt dat de tunnel niet door gevangenen is gebruikt om te ontsnappen. De nazi-Duitsers zouden de tunnel voortijdig hebben ontdekt en hebben dichtgegooid waarna de leden van het Sonderkommando zouden zijn gedood.

Identiteitsplaatje
Het gevonden identiteitsplaatje is van David (roepnaam: Deddie) Zak. David Zak werd in Amsterdam geboren en als achtjarige in juni 1943 met een kindertransport uit kamp Vught weggevoerd en via Westerbork op transport gesteld naar Sobibor. David Zak was een van de bijna 1300 Joodse kinderen die met het beruchte Kindertransport van 6 en 7 juni in twee treinen naar Westerbork werden overgebracht en vandaar op transport gesteld naar Sobibor. David werd, samen met zijn ouders, op 11 juni 1943 in Sobibor vermoord.

Beenderen
Voorts zijn beenderen gevonden van zes intacte skeletten in een graf. Een skelet heeft een ingeslagen schedel, vijf een nekschot. Volgens Mazurek is het voor het eerst dat niet-verbrandde overblijfselen van menselijke resten zijn gevonden. Dit kunnen gevangenen zijn die gedwongen waren het kamp op te ruimen na de grote gevangenenopstand in oktober 1943 om zo al het bewijs te vernietigen. Het zouden ook Poolse verzetslieden kunnen zijn, die na de oorlog door de inlichtingendiensten van de Sovjet-Unie zijn gefusilleerd.