zondag, 16. juni 2013 - 16:39 Update: 03-07-2014 0:56

Turken demonstreren in Amsterdam tegen Erdogan. Extreem geweld tegen betogers Istanbul

Demonstratie tegen Erdogan | BON
Foto: Bon
Amsterdam

In het centrum van Amsterdam hebben ongeveer 1000 mensen tegen het hardhandige optreden van de Turkse premier Erdogan gedemonstreerd, zo melden verschillende media zondag.

De groep liep van het Rokin via het Muntplein naar het Vondelpark. De Turken die aan de demonstratie deelnamen,  waren  afkomstig uit allerlei politieke stromingen. Een van hen, de 32-jarige Mehmet Polat, zei dat er ook Grieken en Iraniërs meeliepen. Verder liet hij weten: 'Erdogan moet stoppen met het politiegeweld tegen burgers. Hij brengt het land nog in een burgeroorlog.' Polat zei bang te zijn dat Eerdogan steeds verder richting islamitische wetgeving opschuift, door bijvoorbeeld onlangs de verkoop van alcohol aan banden te leggen.

Zaterdag heeft premier Erdogan met harde hand de protestanten uit het Gezi Park in Istanbul verjaagd. Daarbij is excessief geweld gebruikt. Er zijn schokkende foto's en verklaringen van het traangas dat de oproerpolitie zou hebben gebruikt. Dit traangas zou ernstige brandwonden hebben veroorzaakt.

En afgelopen nacht heeft de oproerpolitie op bevel van Erdogan zelfs het Divan Hotel, waar artsen en vrijwilligers de demonstranten helpen en verzorgen,  aangevallen. Daarbij  werd ook het German Hospita aangevallen. Volgens eerste verklaringen van ooggetuigen zouden daarbij tientallen mensen ernstig gewond zijn geraakt.