vrijdag, 19. juli 2013 - 19:28 Update: 03-07-2014 0:54

Twaalf jaar cel voor doodslag en diefstal

Foto van advocaat | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

De rechtbank Den Haag heeft een 29-jarige man veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor doodslag en diefstal. De officier van justitie had 8 jaar plus TBS geëist. Die maatregel kon door gebrek aan inzicht in de psychische toestand van de verdachte niet worden opgelegd.

De man sloeg op 23 juni 2012 een inwoner van Den Haag op zijn hoofd en wurgde hem. Het slachtoffer werd later in foetushouding aangetroffen, met elektriciteitssnoer om zijn hals, polsen en bovenbenen en tape om zijn hals en op zijn mond.

Mobiele telefoons
De dader nam ook twee mobiele telefoons mee van een vriend van het slachtoffer, die in het huis aanwezig was. Toen die man probeerde de telefoons terug te krijgen, werd de dader agressief en duwde hem tegen een muur. De vriend wist zich los te rukken en te vluchten.

Geen inzicht
De man zegt dat hij niet in de woning is geweest. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum hebben daarom geen inzicht kunnen krijgen in zijn motief, wat essentieel is voor het vaststellen van een stoornis ten tijde van het delict en het bepalen van de kans op herhaling. Ook op de zitting heeft de verdachte daarover niets gezegd. 

Maximale bescherming
De rechtbank kan daardoor niet beoordelen of een bij hem geconstateerde persoonlijkheidsstoornis en verslaving aan verdovende middelen in verband kunnen worden gebracht met het delict, of er kans op herhaling is en of die kans verminderd zou kunnen worden. Dat maakt dat TBS niet kan worden opgelegd en dat de rechtbank kiest voor maximale bescherming van de maatschappij.

Provincie:
Tag(s):