vrijdag, 25. januari 2013 - 23:08 Update: 03-07-2014 1:05

Uitblinkende Maher leidt AZ naar ruime 1-4 zege in Limburg

(Elf Voetbal) AZ lijkt haar gewenste vorm eindelijk gevonden te hebben. De 4-1 zege van vorige week tegen Vitesse werd gevolgd door overwinning met dezelfde cijfers uit bij VVV-Venlo.

Met een uitblinkende Adam Maher en met hulp van een discutabele strafschop maakt de Noord-Hollandse equipe een nieuwe sprong naar boven. Zoals aangekondigd verving Giliano Wijnaldum aan de kant van AZ bij de aftrap de geschorste Nick Viergever. Het jongere broertje van PSV'er Georginio begon nerveus en kwam al na ruim anderhalve minuut erg goed weg. Uche Nwofor passeerde hem binnen de zestien en werd vervolgens neergetikt door de stand-in linker centrale verdediger. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf echter een corner. Met Nwofor was direct de enige wijziging in het team van VVV-Venlo genoemd. De Nigeriaan kreeg de voorkeur op de gepasseerde Robert Cullen. In de zesde minuut gaf Nwofor vanaf links ook uitstekend voor op Ricky van Haaren, maar de Venlose middenvelder schoot naast. Een kwartier later waagde Bryan Linssen een poging vanaf 22 meter, maar doelman Esteban Alvarado keerde uitstekend. De eerste echt gevaarlijke aanval van AZ was raak. De Noord-Hollandse ploeg had verreweg het meeste balbezit, maar kon daaruit nauwelijks kansen creëren. Tot Adam Maher in de 27e minuut een kunststukje uithaalde. Hij nam knap aan en kapte en draaide prachtig voorbij twee verdedigers om vervolgens het leder onder doelman Niki Mäenpää te schuiven: 0-1. Negen minuten later had Maher zijn marktwaarde zelfs bijna verdubbeld. Na een combinatie met Jozy Altidore haalde het PSV-doelwit van 18 meter snoeihard uit. Mäenpää tikte de bal net uit de kruising weg. Na rust begon VVV-Venlo direct fel en in de 52e minuut leverde dat de gelijkmaker op. Nils Röseler stuurde met een lange bal spits Uche Nwofor weg. De Nigeriaanse spits rondde vervolgens keurig af: 1-1. De vreugde in het Noord-Limburgse kamp was echter van korte duur. Na een vrije trap van Maher werd Etiënne Reijnen in de ogen van Kuipers in het strafschopgebied geduwd door Röseler. Een penalty en gele kaart was de straf, waarna Donny Gorter vanaf elf meter zijn eerste doelpunt in het shirt van AZ aantekende: 1-2. VVV-Venlo kroop vanaf dat moment volledig uit haar defensieve stellingen, maar liet daardoor achterin ook ruimte vallen. In de 62e minuut maakte Jozy Altidore daar knap gebruik van. Viktor Elm zond de Amerikaan van eigen helft weg, waarna de centrumspits Röseler eruit liep en koelbloedig 1-3 binnenschoof. Nummer vijftien van het seizoen. AZ besliste het duel vier minuten later definitief. Na een corner kon doelman Mäenpää de bal niet vasthouden, waarna het voor Etiënne Reijnen een koud kunstje was om de 1-4 aan te tekenen. Acht minuten voor tijd tekende Maher bijna voor de 1-5. Na een knappe solo knalde hij de bal op de lat. In de tegenaanval redde doelman Esteban nog knap op een inzet van de ingevallen Robert Cullen. Het bleef 1-4, waardoor AZ het linkerrijtje binnenkomt. VVV-Venlo blijft zeventiende en voorlaatst.