donderdag, 13. juni 2013 - 17:23 Update: 03-07-2014 0:56

Utrecht mocht tbs’er geen bijstand weigeren

Utrecht mocht tbs’er geen bijstand weigeren
Utrecht

De gemeente Utrecht heeft ten onrechte bijzondere bijstand geweigerd aan een tbs’er die eind 2009 tijdelijk de tbs-inrichting mocht verlaten in het kader van transmuraal verlof. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep beslist.

Anders dan de rechtbank Utrecht, die eerder over deze zaak oordeelde, vindt de Centrale Raad van Beroep dat de gemeente in strijd heeft gehandeld met het verbod van willekeur en het beginsel dat gelijke gevallen gelijk moeten worden behandeld.

Inrichting verantwoordelijk
Mensen die in een gevangenis of tbs-inrichting zitten, hebben geen recht op bijstand. Dit geldt ook voor tbs’ers die met transmuraal verlof zijn. Gedurende dat tijdelijke verlof – niet te verwarren met proefverlof, gericht op terugkeer in de maatschappij – is de tbs-inrichting volledig verantwoordelijk voor de tbs’er, inclusief de kosten van levensonderhoud. 

 De tbs’er in deze zaak ging met transmuraal verlof, huurde in december 2009 een woning en vroeg de gemeente om bijzondere bijstand voor de kosten van woninginrichting. Die werd geweigerd. In principe terecht, vindt de Centrale Raad van Beroep, ware het niet dat de gemeente in die periode in vergelijkbare gevallen wel bijzondere bijstand gaf voor de kosten van woninginrichting. Daarom had de gemeente dat ook in dit geval had moeten doen, vindt de Centrale Raad van Beroep.

Provincie: