maandag, 17. juni 2013 - 14:39 Update: 03-07-2014 0:56

Vader (50) krijgt langste celstraf in grensrechter zaak

Foto van wetboek strafrecht rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Almere

De rechtbank in Lelystad heeft maandag zeven verdachten schuldig bevonden aan het medeplegen van doodslag op grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december 2012 in Almere.

Zes jaar celstraf
Een 50-jarige man werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. De minderjarige verdachten kregen de voor hun leeftijd maximale jeugddetentiestraf opgelegd. De destijds 15-jarige verdachte kreeg een jeugddetentie van 12 maanden waarvan twee maanden voorwaardelijk en de andere minderjarige verdachten werden tot 24 maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk veroordeeld. Een achtste, 15-jarige verdachte werd veroordeeld tot 30 dagen jeugddetentie waarvan 17 dagen voorwaardelijk voor het plegen van openlijk geweld tegen de grensrechter en  de keeper van Buitenboys.

Doodsoorzaak
De rechtbank heeft een oordeel moeten geven over de doodsoorzaak van Richard Nieuwenhuizen. Twee pathologen van het Nederlands Forensisch Instituut kwamen tot de conclusie dat de grensrechter een dubbele dissectie, beschadigingen van de wervelslagader, heeft opgelopen door krachtige trappen en schoppen. 

Voldoende bewijs
Ondanks dat de verdachten grotendeels geen openheid van zaken hebben willen geven en zij ontkennen Richard Nieuwenhuizen te hebben geschopt of te hebben geslagen, komt de rechtbank tot een veroordeling voor medeplegen van doodslag. 

De rechtbank heeft op grond van foto’s, getuigenverklaringen en technisch bewijs gereconstrueerd wat er op 2 december 2012 moet zijn gebeurd en komt tot de conclusie dat er tegen alle zeven verdachten voldoende bewijs is. 

Door hoe het feitelijk is gegaan, is er sprake van samenwerking tussen de verdachten. Zij zijn dan ook niet alleen verantwoordelijk voor hun eigen gedragingen, maar ook voor die van de groep als geheel. Daarbij is het niet meer van belang wie uiteindelijk de fatale trap heeft uitgedeeld.

Voorwaardelijk deel straf
De rechtbank rekent de zeven verdachten hun gedrag zeer zwaar aan. De ernst van het feit, het ontbreken van een duidelijke aanleiding, de dramatische gevolgen, het feit dat zij geen verantwoordelijkheid hebben genomen voor hun gedrag en de enorme schok die de gebeurtenis in de samenleving en de gehele voetbalwereld heeft veroorzaakt heeft er toe geleid dat de minderjarige verdachten de maximale straf krijgen die voor hun leeftijd mogelijk is. 

Wel vindt de rechtbank het noodzakelijk dat zij na vrijlating begeleid en eventueel behandeld worden door de jeugdreclassering om herhaling te voorkomen. Omdat de rechtbank het nodig vindt dat die begeleiding niet vrijblijvend is, koppelt de rechtbank een deel van de straf hier aan. 

Rol vader
De vader wordt door de rechtbank zeer zwaar aangerekend dat hij in plaats van het goede voorbeeld te geven en de jongens aan te spreken op hun gedrag is gaan meedoen met het schoppen en slaan van de grensrechter, en in geen enkel opzicht zijn verantwoordelijkheid heeft genomen.
 

Provincie: