woensdag, 10. juli 2013 - 8:26 Update: 03-07-2014 0:55

Vakantiebaantjes liggen niet meer voor het oprapen

Foto van supermarkt | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Uit een onderzoek van FNV Jong blijkt dat het voor jongeren erg moeilijk is om een vakantiebaantje te vinden. Driekwart van de jongeren wil deze zomer graag werken, maar iets meer dan de helft van hen vindt werk. Maar 59 procent van de jongeren geeft aan dat het moeilijk is iets te vinden. Dit melden verschillende media woensdag.

Bedrijven wijzen jongeren vaak af en zetten hun eigen mensen in voor het werk dat anders door vakantiekrachten wordt gedaan. Eerdere baantjes bieden geen garantie op werk en veel jongeren die bij vorige werkgevers aankloppen komen van een koude kermis thuis. In het Algemeen Dagblad (AD) zegt FNV Jong-voorzitter Robbert Coenmans: 'De situatie op de arbeidsmarkt is slechter geworden. De crisis raakt ook het vakantiewerk.' Coenmans stelt ook een andere tendens vast: 'Tegelijk zie je dat mensen noodgedwongen vakantiewerk gaan doen als een gewone baan. Dat is ook niet goed, omdat de onzekerheid groot is. Mensen zitten vaak ook op de verkeerde plek. Iemand die afgestudeerd is en vakken staat te vullen, moet zo snel mogelijk een baan hebben die bij zijn opleidingsniveau past. Dat vergroot de kans om te slagen op de arbeidsmarkt en schept ruimte voor jongeren die echt op zoek zijn naar vakantiewerk.'

Behalve dat het voor jongeren moeilijk is om aan vakantiewerk te komen, constateert FNV Jong ook dat er meer controle moet komen op de arbeidsomstandigheden van jonge vakantiewerkers. Volgens de bond laten veel bedrijven scholieren te lang werken, zo meldt het AD. FNV Jong vindt het onbegrijpelijk dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid  vanwege beperkte capaciteiten niet meer controleert. Coenmans in de krant: 'Er is nog steeds van alles mis,' zegt voorzitter Robbert Coenmans tegen het Algemeen Dagblad. 'Het gaat om jonge, kwetsbare mensen die vaak niet weten wat hun rechten zijn.' FNV Jong lanceert daarom vandaag de vakantiewerkcampagne.

Provincie: