zondag, 30. juni 2013 - 16:10 Update: 03-07-2014 0:55

Vakantiegangers meer risico op zonnebrand door slecht voorjaar

Foto van zonnebrand smeren | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Door het koude voorjaar met slechts enkele warme en zonnige dagen zijn veel Nederlanders slecht voorbereid op de zomerzon van hun vakantiebestemming.

"De Hollandse winterhuid heeft nog amper de tijd gehad om te wennen aan het zonlicht. Hierdoor is er nog geen bescherming opgebouwd en is de kans op zonnebrand erg groot", waarschuwt Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) zondag.

Gevaarlijke fabel: eerst rood, dan bruin
Zonnebrand is naast pijnlijk en vervelend vooral een gezondheidsprobleem dat zich na jaren pas manifesteert. "Het grootste gevaar is dat mensen daardoor niet beseffen dat het verbranden de risico's van het zonlicht meenemen. Zonlicht is heel gezond voor je, mits je er verantwoord mee omgaat", benadrukt Cathelijne Cras namens SVZ. 

Wanneer de huid rood wordt - vaak pas enige tijd na het zonnen -, is dat het teken dat het teveel was voor de huid. "Een groot misverstand is dat je eerst rood moet worden voordat je bruin wordt. Het tegenovergestelde is waar: een rode huid is beschadigd en zal snel vervellen. Je bruint veel mooier wanneer de huid niet eerst rood kleurt", legt Cras uit.

Stijging aantal mensen dat voorbruint
Gelukkig is er wel een stijging in het aantal mensen dat een verantwoorde zonnebankkuur volgt voordat ze naar hun vakantiebestemming gaan. "In een gecontroleerde omgeving laten zij hun huid stapsgewijs wennen aan het UV-licht. Door deze gewenning krijgt hun huid een basiskleurtje en is de kans op verbranding kleiner", aldus Cras.

Anti-zonnenbrandmiddel
De zonneconsulent geeft hen daarnaast advies over hun huidtype en de vakantiezon. "Want met alleen verantwoord voorbruinen ben je er nog niet. Tijdens de zomervakantie - ook in Nederland - ben je vaak lange tijd in de zon, ook als je niet ligt te 'bakken'. Het goed gebruiken van een anti-zonnebrandmiddel is dan extra belangrijk."

 
Categorie: